VAJİNİSMUS TEDAVİSİ ANTALYA, VAJİNİSMUS MERKEZİ, FİYATLARI 2019

VAJİNİSMUS TEDAVİSİ ANTALYA

vajinismus

Vajinismus

Vajinismus genital bölgedeki vajinal kas gruplarının istem dışı kasılmasıyla oluşan ve bazen de tüm vücutta kasılma hali ile seyreden korku, panik ve endişenin de eşlik ettiği cinsel birleşmenin olanaksız ve acılı olarak algılanmasına neden olan bir durumdur.
Vajinismus Antalya ve çevre illerde Türkiye geneli ile yaklaşık benzer oranlarda görülmektedir. Makalemizde vajinismus tedavisi Antalya, gelişimi, belirtileri, nedenleri ile ilgili bilgiler bulunmaktadır. Antalya özel vajinismus doktoru arayan bayanlar bize ulaşarak tedavi hakkında detaylı bilgi alabilirler.

Vajinismus Antalya

Vajinismus Antalya'da çeşitli vajinismus egzersizleri ve dirençli olgularda uygulanan farklı birkaç vajinismus tedavi yöntemleri ile rahatlıkla yapılabilmektedir. Bu klinik durum deneyimli bir doktora sahip Antalya vajinismus tedavi merkezleri ve kliniklerinde tedavi edilmektedir. Kendisinde vajinismus olduğunu düşünen bir bayan bir Antalya vajinismus merkezi ya da kliniğine başvurmalıdır.
Vajinismus belirtileri bulunan bayanların vajinismus tedavisi yapan doktorlar ile profesyonel bir değerlendirme yapılmadan sonuç almaları oldukça zordur. Bu belirtiler varsa eşler vajinismus hastalığı yönünden değerlendirilmelidir. Birkaç seans ile vajinismusu yenenler tedavi için neden bu kadar süre beklediklerine üzülebilir.
Kendisinde bu klinik durumdan şüphelenen bayan vajinismus ne demek ve vajinismus nasıl tedavi edilir gibi konularda ayrıntılı bilgilendirilmelidir. Bu klinik hakkında bilgisi artan çiftlerin tedaviye uyumu da o denli kolay olmaktadır. Vajinismusu yendim demek doktor ile çiftlerin uyumlu bir tedavi süreci ile mümkündür.
Vajinismus parmak egzersizleri yanında doktorun tavsiye, öneri ve ek tedavi yöntemleri ile yenilmektedir. Egzersizlerin nasıl ve ne şekilde yapılacağı, egzersiz öncesi uygulanacak tedavi süreci, dirençli klinik durum varlığında uygulanacak ek tedavi yöntemleri doktorunuz tarafından planlı bir şekilde anlatılacaktır. Vajinismus tedavi ücretleri için tercih ettiğiniz klinikle iletişime geçmeniz daha doğrudur.
Vajinismus Antalya'da benzer tedavi yöntemleri ile çözüme kavuşturulabilmektedir.

Antalya Vajinismus Tedavisi

Antalya vajinismus tedavisi ile bu sorun farklı seanslarla çözülebilen bir klinik durumdur. Tedaviye ne kadar erken dönemde başlanırsa vajinismusu yenmek o denli kolay olur. Vajinismuslu çiftler genellikle hemen doktora başvurmazlar. Bu sıkıntının kendiliğinden geçeceğini düşünürler. Ancak zaman ilerledikçe herhangi bir olumlu gelişmenin olmaması kişileri çözüm için doktor arayışına iter.

Hatta klinik durumda düzelme meydana gelmediği zamanlarda ise durum kısır bir döngüye girip şikayetlerini ve sorunlarını kimse ile paylaşamaz duruma gelirler. Ancak vajinismus durumunun bir hastalık olduğu tanımlanınca doktora gitme isteği duyarlar.
Yine tedavi sürecine uymakta da güçlük çekmektedirler ve sürekli tedaviyi erteleyerek bir bekleyiş içerisinde olurlar. Bu nedenle vajinismus hastalığı erteleme hastalığı olarak da bilinmektedir. Tedavideki en önemli noktalardan birisi çiftler ve doktor arasında olan güvendir.
Antalya vajinismus tedavisi uygulamalarında doktora olan güven ve tedaviye uyum ile çözüme ulaşmak oldukça kolay olmaktadır.

Vajinismus tedavi fiyatları 2019

Vajinismus tedavi fiyatları 2019 için seçilen tedavi merkezi, tedaviyi uygulayacak doktor, ilgili kliniğin bulunduğu il ve o tedavi merkezinin tercih edilme oranları belirleyicidir. Vajinismus tedavi merkezlerinin bir kısmı seans başı vajinismus tedavi fiyatı, diğer bir kısmı ise tedavi başında total ücret uygulaması yapmaktadır. Çiftlerin vajinismus tedavisine uyumunda klinik pratikte seans ya da total ücret şeklide rol almaktadır. 

Vajinismusta genital bölge

Vajinismuslu bayanlar korku ve endişe nedeniyle genellikle dış genital organlarına karşı ilgisiz olmaktadır. Bu durum vajinismus kliniğini daha zor hale getirmektedir. Bu nedenle kadın dış ve iç genital bölgesinin anatomisini bilmek onlar için oldukça önemlidir.
Dış genital bölge iç ve dış dudaklar, vajina girişi, klitoris ve kıllanmanın olduğu pubik bölgeden oluşur. Vajina mesane arka kesimi ile kalın bağırsağın son kesimi arasında yerleşim gösteren rahmi dış genital bölgeye bağlayan cinsel ilişkinin yaşandığı anatomik yapıdır. Elastik bir doku yapısına sahiptir. Yaklaşık uzunluğu 5-10 cm arasında değişmektedir. Vajina ince bir halka şeklinde olan kas tabaksı ile çevrilidir. İlişki ya da doğum gibi durumlarda genişleyebilme özelliğine sahiptir.
Vajinismus olan kadın vajina bölgesinin dar olması ya da kızlık zarının normalden kalın olması gibi düşüncelerle cinsel birleşme esnasında dayanılmaz düzeyde ağrı olacağı endişesi duymaktadır. Tüm bu duygular neticesinde ağrı ve acıyacak korkusu vajina etrafındaki kasları şiddetle kasarak cinsel birleşmenin gerçekleşmesine izin vermez. Bu bayanlar cinsel birleşmenin dışında doktorun muayenesi esnasında ve bile hatta kişinin kendi parmağının bile vajina bölgesine girmesine izin vermez.
Vajinismus vajinal bölge kaslarındaki istemsiz bir refleksten ziyade endişe ve korkuya bağlı bedensel bir reflekstir. Vajina etrafında levator ani kasları, pubokoksigeal kaslar ve vajinanın sfinkter kası bulunmaktadır. Tüm bu kaslar vajinismuslu bayanlarda istemsiz bir şekilde kasılmaktadır. Kasılmanın yanı sıra genital bölgede yaygın hassasiyet ve ağrı oluşmaktadır.
Vajinismus aslında halk arasında bilinenden daha fazla kişide bulunmaktadır. Bu kişiler cinsel korkusu olan kişiler olarak bilinir. Tıpta ise bu durum cinsel ağrı bozukluğu olarak sınıflandırılmaktadır.
Antalya vajinismus tedavisi için jinekolog doktorlar öncelikle genital bölge muayenesi yapar. Genital bölge muayenesinde yapısal ya da organik sorunlar belirlenir. Vajinismus evresi de anlaşılabilir.

Vajinismus Hastalığı Nedir?

En basit tanımıyla vajinismus hastalığı ilişkiye girememe durumudur. İlişki sırasında kişi panik atak benzeri bir durum yaşar. İlişki sırasında korku, endişe ve karamsarlık duyguları yoğunlaşarak vajina girişinden başlayıp tüm vücudu etkileyen bir kasılma hali oluşur. Kadın için ilişki adeta bir kabus halini alır. Bacaklarını sıkı sıkı kapatmak ister. Eşine ise ilişkinin olmaması yönünde tepki verir. Vajina girişinde olan kasılmalar ilişkiyi zorlaştırıp imkansız hale gelmesine yol açar.
Vajinismusa yol açan karmaşık birçok fizyopatolojik süreç ilişkiye girememek ile sonuçlanır. Vajinismus bir bakıma kişinin kendini savunmaya alması halidir. Çünkü ilişki sırasında yoğun bir acı beklentileri vardır. Kişi bilinç dışı bir refleks ile vajinal kasları kasar. Hatta ileri evre vajinismus hastaları sadece ilişki sırasında değil örneğin doktorun jinekolojik muayenesi sırasında bile kasılma, korku ve endişe hali yaşarlar.
Vajinismus hastalığı bir klinik spektrumdur. Hafif dereceden şiddetli klinik bulguların olduğu ileri evrelere kadar değişen bir yelpaze gösterir. Vajinismuslu kadınlar "ilişkiye giremiyoruz ya da ilişkiye giremiyorum" durumunu uzun süre kabullenmek  istemez. Bu nedenle vajinismus erteleme hastalığı olarak ta bilinmektedir. Ancak ertelemek çözüm değildir.
Özellikle evli çiftlerde çevrenin çocuk beklentisi de eklenince çözümsüzmüş gibi gördükleri bu hastalık karşısında çiftleri çare aramaya yöneltir. Oysaki bazı çiftlerde birkaç seanslık tedavi ile dahi vajinismus hastalığı tedavi edilmektedir. Tecrübeli ve deneyimli bir doktor ile kısa sürede başarıya ulaşmak mümkündür.

Vajinismus egzersizleri

Vajinismus egzersizleri tedavinin bir kısmını oluşturmaktadır. Vajinismus parmak egzersizleri genital bölgeye ve vajen içine dokunarak istemsiz kasılmaların azaltılması ve önüne geçilmesini amaçlamaktadır.
Vajinismus sadece egzersizlerle tedavi edilen bir hastalık değildir. Bir vajinismus tedavi doktoru kontrolünde egzersiz ve tedavi yöntemleri planlanır. Gelişiminde olduğu gibi tedavi süreci de çok faktörlü bir şekilde yapılmaktadır. Vajinismus gelişimine neden olan faktörlerin düzeltilmesi aslında tedavinin temel kısmını oluşturmaktadır.
Vajinismus ülkemizde batılı toplumlara oranla daha sık görülmektedir. Vajinismusa neden olan kaygı, korku ve endişenin giderilmesi, güven duygusunun yeniden sağlanması, genital bölgeye olan olumsuz duyguların düzeltilmesi, kişinin kendi genital bölgesini ayna kullanarak anatomik ve fonksiyonel olarak tanıması, verilen egzersizleri, vajinismus parmak egzersizleri, dilatör kullanımı ve masaj tekniklerini uygulaması ile eşinin konu ile ilgili bilgilendirilmesi ve tedavi sürecine aktif katılımı vajinismus hastalığınıyenmede oldukça önemlidir.
Vajinismusu yenenler bu aşamaları eksiksiz yerine getirenlerdir. Tedavide ilk aşama vücuda genel bir rahatlama ve gevşeme sağlamaktır. Bu rahatlama ve gevşeme hem bedenen hemde zihinsel yönde olmalıdır. Görsel rahatlamayı sağlamak için düzenli karmaşık olmayan bir odada bulunmak gerekir. Öncesinde sıcak bir banyo yapılması kaslarımızı gevşeterek rahatlama sağlayacaktır. Sonrasında nefes alma egzersizleri yapılabilir. Nefes alma egzersizleri ile rahatlamak çok iyi bilinen eski bir yöntemdir.
Her işe başlarken derin bi nefes almak sanki rahatlamanın refleks haline gelmiş bir göstergesidir. Sessiz loş bir ortamda yapılan derin nefes alma ve verme egzersizleri tüm vücutta ve zihinde gevşeme ve rahatlama sağlayacaktır.
Nefes egzersizleri yapılırken düzenli olmasına, nefes verme süresinin nefes alma süresine göre uzun tutulmasına dikkat edilir. Burundan nefes alıp ağızdan vermek daha sağlıklıdır. Nefes egzersizlerininde bu şekilde yapılması önerilir. Tabi nefes egzersizlerini yaparken zihnide boş düşüncelerden arındırıp dingin tutmak gevşeme ve rahatlamayı kolaylaştıracaktır. Nefes egzersizleri sırasında ortamda düşük volümlü rahatlatıcı enstrümental müzik türlerinin dinlenmesinde bir sakınca yoktur. Daha sonra genital bölgeyi tanımak oldukça önemlidir.
Genital bölgenin anatomik olarak tanıtıldığı görsel ya da yazılı materyaller ile kadın cinsel bölge anatomisi hakkında kabaca bilgi sahibi olmak tedaviye uyumda ve kafadaki soru işaretlerinin giderilmesinde önemlidir. Basit bir el aynası kullanarak kadın kendi genital bölgesini inceler. Kendi genital bölgesini ayna ile incelemek, iç dudakları ayırıp vajinal bölgeye bakmak ve cinsel organını tanımak ilişkiye karşı korku ve endişeleri azaltacaktır. Ayna egzersizlerini günde en az 10-15 dk yapmak önerilir.
Genital bölgeyi tanıma egzersizlerinden sonra dokunma ve masaj evresine geçilir. Vajinismuslu kadınların bir kısmı genital bölgelerine dahi dokunamaz ya da dokunmak istemez. O nedenle önce dokunma egzersizleri yapılır. Önce dış genital bölgedeki pubik alan, dış dudaklar sonra ise iç dudaklar vajina girişi ve klitoris bölgesine dokunma egzersizleri yapılır. Dokunma egzersizlerinin ardından aynı bölgelere masaj uygulamasına geçilir.
Genital bölge masajını önce kadın daha sonrada eşi uygulayabilir. Masaj için bebe yağı kullanılabilir. Genital bölge masajı gevşeme ve rahatlama sağlayacaktır. Eşlerin vücuda masaj uygulaması da gevşeme ve rahatlamaya katkıda bulunur. Vucudumuzda genital bölge dışında uyarıcı bazı bölgeler bulunmaktadır. Bunlar göğüs uçları, boyun bölgesi, sırt, kasık bölgesi, kulak memesi, kulak arkası ve kalçalardır.
Genital bölgede ise en uyarıcı nokta klitoristir. Daha sonra iç dudaklar, vajina girişi ve dış dudaklar uyarıcı noktalardır. Daha sonra pelvik bölge kaslarımızı kontrol altına almayı öğrenmek için pelvik kas egzersizleri yapılır. İdrar ya da büyük tuvaletimizi yaparken pelvik kas gruplarını kullanırız. Gün içinde idrarını tutma ve boşaltma sırasındaki hareket gibi pelvik kas gruplarını kasma ve gevşetme egzersizleri yaparak bu kaslar üzerindeki kontrolü artırmak mümkündür.
Bu egzersizler Kegel egzersizi olarak bilinir. Bu egzersizler pelvik kaslar üzerinde hem kontrolü artıracak hemde bu kasları kuvvetlendirecektir. Pelvik kasların kuvvetlenmesi ileride görülebilecek olası bir idrar kaçırma problemini de önlemektedir. Vajinismus tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri dilatör (genişletici) kulanmaktır. Vajinismus parmak egzersizleri kullanmanın dilatör benzeri bir fonksiyonu vardır. Bu egzersizler rahat loş bir ortamda bacaklar yana açık pozisyonda yapılır.
Vajinismus parmak egzersizlerine serçe parmak kullanarak başlanır. Serçe parmak yavaşca vajina girişine sonrada vajina içine ilerletilir. Serçe parmakta başarı sağlanması durumunda işaret parmağı ve çift parmak denemeleri yapılır. Aynı egzersizler eşi tarafından da tekrarlanır. Vajinismus tedavisinde profesyonel yardım almak ve tedavi aşamalarını doktorunuz ile planlamak her zaman daha güvenli ve kesin sonuç sağlayacaktır.

Vajinismus belirtileri nelerdir?

Vajinismuslu bayanlar genellikle ilk cinsel ilişki sırasında korku, endişe ve kasılma hali yaşarlar. Bu klinik en önemli vajinismus belirtileri olarak görülür. Bu durum panik atağa benzer bir haldedir. İlişkiye girememe kişide başarısızlık, hayal kırıklığı, yalnızlık hissi, cinsel isteksizlik, kıskanma ve depresyon gibi farklı bir çok belirtilere neden olur.
Panik atak ile benzer bir durumda kişilerde ayrıca tansiyonda düşme, vagal senkop olarak adlandırılan bayılma durumu da ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kişilerde baş dönmesi, gözlerde kararma, mide bulantısı, soğuk terleme, baygınlık hissi ve titreme gibi bulgular görülebilir. Tüm bu belirtiler cinsel ilişki algısı ile başlayıp bu durumun sona ermesiyle düzelmektedir.
Vajinismus belirtileri ve bulguları hafif dereceden ileri dereceye kadar değişen geniş bir yelpaze göstermektedir. Vajinismusun en çarpıcı belirtisi ilişkiye girememe durumudur. Bu kadınlar ilişkiyi ağrılı, acı veren zor bir iş olarak görürler. İlk ilişkide kızlık zarı (himen) bozulurken dayanılmaz bir ağrı ve acı hissedeceklerini düşünürler.
Kızlık zarı yırtılınca fazla miktarda kanama olacağı düşüncesi, yoğun ağrı ve acı beklentisi, cinsellikten uzak bir yaşam tarzı, korku ve endişe hali ile kötümserlik duyguları vajinismus hastalığının oluşumuna zemin hazırlamaktadır. İlişki başlangıcında kişi yoğun bir şekilde endişe ve korku yaşar.
Eşini iter ilişkiye girmek istemez. Vajina bölgesinden başlayan bazen de tüm vücudu saran yoğun bir kasılma ve panik hali oluşur. İlişkiye girememek kişilerde başarısızlık duygusu ve beraberinde gelen suçluluk hissi, kaygı ve korku oluşturacaktır. Bu durumu ayıp karşılayıp kimseye anlatamama ve çözüm yollarını sürekli erteleme işleri kısır bir döngüye sokacaktır.
Zaten bu hastalık erteleme hastalığı olarak bilinir. Birkaç yıl geçince artık çevrenin çiftten çocuk beklentisi artmakta ve bu durumu dillendirmeye başlamaktadır. Çocuk beklentisi ile birlikte artan çaresizlik, korku ve baskı kişileri depresyona sokabilmektedir. Yaşadıkları bu sıkıntıyı kimseye söylemek istemezler.
Etraftakilerin anlamayacağını, bu durumu ayıp sayacaklarını ya da kendileri ile dalga geçeceklerini düşündüklerinden saklama ve gizleme yolunu tercih ederler. Herkesin kolaylıkla yaptığı bu işi ben neden yapamıyorum diye sormak ve çözüm aramamak başarısızlığı, kaygı ve endişeleri artıracaktır.
Vajinismuslu kadınların ortak özellikleri vardır. Bu kadınlar kurallara uymayı sever ve ailelerine bağımlıdırlar. Çocuksu bir kişilikleri bulunur. Olaylar karşısında genellikle herşeyin en kötüsünü düşünürler. Kızgınlık ve öfkelerini ifade etmekte zorlanırlar. Çocukluktan kalma bazı korku ve kaygıları bulunur. Duygusal yönden açık olmayı sevmezler.  Erkekleri saldırgan olarak görebilirler.
Cinsellliğe karşı önyargılı olup cinselliği olumsuz, kötü bir durum olarak görebilirler. Anneliği yetersizlik ve çaresizlik olarak algılayıp evlilik sorumluluğunu almaktan kaçınabilirler. Geçmişlerinde cinsel şiddet maruziyeti ya da benzer bir durum yaşamış olabilirler. Genital bölgelerini beğenmeme ya da cinsel organdan iğrenme hissedebilirler.
Güven duyguları zayıflamıştır. Güven duymakta zorlanabilirler. Vajinismuslu kadınların bir kısmında da baskın bir baba, cinsellikten bahsetmeyen ve bahsedilmesini istemeyen bir anne vardır. Aşırı koruyucu ya da sınırların net olmadığı bir baba formatı bulunabilir.
Vajinismus Antalya ilinde bu klinik belirtilerin olduğu durumlarda tedaviyi geciktirmeden bir merkeze danışılmalıdır.

Vajinismuslu bayanların ortak özellikleri nelerdir?

Vajinismus olan bayanlar genellikle kurallar çerçevesinde yaşayan ve olumsuz düşünen kişilerdir. Aile içinde ise sessiz ve sakin olarak bilinirler. Duygusal yönden gelişimlerinin zayıf olması, bu kişilerin çocuksu bir kişilik özelliği kazanmasına neden olur. Bazen de güven duyguları azalmıştır. Bu bayanlar cinselliği genellikle hoş karşılamazlar ve kötü bir durum olarak algılarlar. Kendi bedenlerini beğenmeyebilirler. Aynı zamanda vajinismus olan kadınlar bu konu ile ilgili ya da cinsellikle ilgili konuşmak ya da tartışmak istemezler.
Aile özelliklerine bakıldığında bu bayanlar baskıcı, koruyucu aile yapısının yanında cinselliğin konuşulmadığı ya da cinsellik hakkında olumsuz bilgiler veren aile yapısına sahiptir. Aile içi çatışma görülebilir. Tarif edilen tüm bu özellikler vajinismuslu kadınların tamamında görülmez.
Antalya vajinismus tedavisi sürecinde bu ortak özellikler görülebilmektedir.

Vajinismus çeşitleri nelerdir?

Vajinismus temelde üç şekilde incelenir. Bu vajinismus tipleri birincil vajinismus (primer), ikincil vajinismus (sekonder) ve durumsal vajinismustur.
Birincil vajinismus ilk cinsel ilişki sırasında görülür. Bu duruma sahip bayan hastalarda vajinanın dış genital bölgeye yakın (distal vajina) kesiminde cinsel ilişki sırasında ağrı ve kasılmalar meydana gelir. Başarılı bir cinsel birliktelik oluşmaz. Doktor muayenesinde bu kişilere vajinismus muayenesi yapılamamaktadır. Tüm bu bulgular doğrultusunda kişi vajinismus tanısı alarak tedavi edilir. Birincil vajinismusa sebep olan en büyük etkenlerden biri korku ve endişedir.
İkincil vajinismus durumu ise daha önce cinsel ilişki yaşamış bayanlarda görülen durumudur. Bu bayanlarda zor doğum, düşük, geçirilmiş travma ve ameliyatlar, ağır enfeksiyonlar ya da travmatik jinekolojik muayeneler neticesinde vajinismus gelişebilmektedir. Tüm bu koşullar doğrultusunda yaşanan cinsel ilişki bu bayanlarda korku ve endişeye neden olacaktır.
Durumsal vajinismus kliniğinin diğer vajinismus şekilleri ile benzer yönleri vardır. Ancak  bu durumdaki bayanlar karşı taraf ile yaşadıkları farklı sorunlar neticesinde ilişki esnasında acı, ağrı, kanama gibi durumların ortaya çıkacağı korkusu ile kendilerini istemli olarak kasıp ilişkiye izin vermezler. Durumsal vajinismusa sahip bu bayanlarda jinekolojik muayene yapılabilmektedir.

Vajinismus evreleri nelerdir?

Vajinismus değerlendirilirken beş evreye ayrılarak duruma bakılmaktadır. Vajinismus tedavi evresi klinik değerlendirme sonucu vajinismus derecesi ölçüsünde değişmektedir. Bayanlar birkaç adımda vajinismus tedavisi olabileceği gibi daha zor klinik tablolarda ise ek seans ve farklı çözüm yöntemleri gerekebilmektedir.
  • Birinci evre vajinismus: Birinci derece vajinismus olanlar için jinekolojik muayene yapılabilmektedir. Bu bayanların genital bölgesine dokunulabilir. Muayene esnasında parmak vajina girişine ilerletilebilir. Bu şekildeki bayanlarda ilişkinin devamı sırasında vajina etrafındaki kaslarda kasılma olur. Bu hastalar bacaklarını kapatarak korku ve endişe hali içerisinde ilişkiyi bu seviyede bitirmek isterler. Psikolojik yönden bakıldığında evre 1 vajinismuslu bayanlarda geçmişte bir cinsel travma öyküsü genellikle bulunmamaktadır.
  • İkinci evre vajinismus: İkinci derecede vajinismus olan kadınlarda da jinekolojik muayene yapılabilmektedir. Ancak muayene esnasında rahatsızlıklar ve kasılma durumu ortaya çıkar. Bu bayanlar kendi genital bölgesine dokunabilmektedir. Ancak vajina içine dokunmada problem meydana gelmektedir. Bu hastalarda cinsel ilişki sınırlı kalmaktadır. Bu hastalarda da geçmişte bir cinsel travma öyküsü bulunmamaktadır.
  • Üçüncü evre vajinismus: Üçüncü derece vajinismuslu bayanlara jinekolojik muayene rahatlıkla yapılamamaktadır. Muayene esnasında kasılmalar başlamaktadır. Bu kişiler kendi genital bölgesine dokunamaz hatta bakmaktan dahi korkarlar.
  • Dördüncü evre vajinismus: Dördüncü derecede vajinismusu olan bayanlar doktora geldiklerinde jinekolojik olarak muayene etmek çok güçtür. Kasılma ve ağrı nedeniyle kendilerini geri çekerler. Bu bayanlar cinsel ilişki hiç yaşanamamıştır. Bu bayanlarda vajinismus belirtileri ve bulguları daha belirgin olarak görülmektedir.
  • Beşinci evre vajinismus: Evre 5 vajinismuslu bayanlar kasılmalarla birlikte tüm vücutta yaygın bir korku, endişe, kasılma hali mevcuttur. Bulantı, kusma, baş dönmesi gibi farklı fiziksel semptomlarda bu klinik tabloya eşlik edebilmektedir. Jinekolojik muayene bu hastalarda kesinlikle yapılamamaktadır. Dördüncü derecede vajinismusta genital bölgeye dokunulabilmekte iken evre 5 vajinismuslu bayanlarda ise bu mümkün değildir.

Vajinismus Antalya merkezinde klinik evre belirlendikten sonra tedaviye başlanır.

Vajinismusta risk faktörleri nelerdir?

Birçok farklı klinik tanıda olduğu gibi vajinismusta da belirli risk faktörleri bulunmaktadır. Bu risk faktörlerinden en yaygın olanı kişinin geçmişte aldığı cinsel bilgi ve verilerin eksik, yetersiz olması ve çoğunlukla yanlış yorumlanmasıdır.
Cinselliğin günah ve ayıp sayılıp çocukların hiçbir şekilde bilgilendirilmemesi bu klinik durum için oldukça önemli bir risk faktörüdür. Vajinismus durumunda ortaya çıkan korkunun oluşumunda cinsellikle ilgili tereddüt ve endişeler oldukça önemli rol oynar.
Cinsel ilişki esnasında bayanların yaşayacağı ağrı ve acı hissi düşüncesi vajinismus gelişimine zemin hazırlayan önemli bir faktördür.
Bunlar yanında AIDS gibi cinsel yolla bulaşan hastalıkların yarattığı korku, gebe kalma endişesi ya da masumiyetin kaybı düşüncesi vajinismusa zemin hazırlayan farklı faktörlerdir.
Vajinismus tanısı olan bayanlara bakıldığında cinsel yönden büyük korku ve çekinceleri olan kişilik özelliği göstermektedirler. Bu bayanlar kırılgan ve çocuksu yapıdadırlar. Aynı zamanda kuralcı, akıllı, iyi huylu ve içine kapanık kişilik özellikleri mevcuttur. Aileleri ise baskıcı ve otoriterdir.
Vajinismusa sahip olan bayanların eşlerinin özellikleri ise genellikle anlayışlı ve rahat olmalarıdır. Eşlerinin incinmesinden sakınırlar.

Vajinismus Antalya sıklığı ne kadar?

Vajinismus Antalya ve toplumda sık görülmeyen bir hastalık izlenimi verse de vajinismus aslında toplumun azımsanmayacak kadar önemli bir kısmında görülmektedir. Özellikle ülkemizde bu oran batı toplumlarına göre daha fazladır ve her evli 100 kadından 10’unda vajinismus durumu görülebilmektedir. Bu rakamlar tedavi için başvuran hastalar nedeniyle ön görülen rakamlardır.
Ancak konu ile ilgili doktora başvurmamış kişiler de göz önünde bulundurulduğunda sıklık durumunun oldukça yüksek olduğu söylenebilmektedir. Rakamlar net olmamakla birlikte Avrupa ve Amerika ülkelerine göre ülkemizde bu oranlar daha fazladır.
Vajinismus olan çiftler genellikle hemen doktora başvurmazlar. Günler, haftalar hatta yıllar geçtikten sonra çözüm arayışına giren çiftler bulunmaktadır. Bu durum toplumda vajinismus hastalığının ayıp, utanç kaynağı olarak görülebileceği ön yargısı iledir. Vajinismus aslında bir erteleme hastalığıdır.

Vajinismus neden olur?

Mevcut yaşamsal fonksiyonlarımız gibi cinsel fonksiyonlar da ilerleyen yıllar sürecinde belli bir öğrenme özümseme döneminden geçmektedir. Erkekler ve kadınlar arasında bu süreç açısından farklılıklar bulunmaktadır.
Erkekler için cinsellik daha küçük yaşlardan itibaren ön planda tutulurken (örneğin sünnet ve benzeri törenler gibi) ancak kadınlar için toplumda gizli kalması gereken bir konu olarak görülmektedir.
Hatta toplumlarda kadınların adet olduğu bile gizli tutulabilmektedir. Tüm bunlarla birlikte genital bölgenin erkekler tarafından görünür olması bayanlar için ise genital yapının görülmesinin güç olması bir bilinmezliği, ön yargıyı ve kaygıyı kişilerde uyandırmaktadır.
Tüm bu süreçler doğrultusunda erkekler daha kolay cinselliği öğrenirken bayanlar için ise durum biraz daha zordur.

Vajinismus nedenleri nelerdir?

Vajinismus nedenleri ve bunların saptanması tedavinin planı açısından oldukça önemlidir.
  • 1. Vajinismusta cinsel bilgi, tecrübe ve deneyim eksikliği: Her  toplumda eğitim süreci içerisinde cinsel bilgilendirme ve bu konuda verilen eğitimler oldukça farklıdır. Ülkemizde de bu durum maalesef eksik yanlar içermektedir. İnternet veya arkadaşlardan öğrenilen yanlış bilgilendirmeler, düğün döneminde sağdıç geleneğinin terk edilmesi gibi farklı bir çok sebep evlilik öncesi cinsel bilgi eksikliği açısından zemin hazırlamaktadır.
  • 2. Vajinismusta cinsellikle ilgili korku ve kaygılar: Vajinismusun zemininde korku büyük yer taşımaktadır. Özellikle ilk gece korkusu vajinismus gelişimine zemin hazırlayan önemli bir faktördür. Önceki kısımlarda da bahsedildiği üzere kızlık zarı ile ilgili endişeler, cinsel ilişkinin ağrılı olacağı düşüncesi gibi faktörler korkuyu daha da arttırarak vajinismus zeminine ışık tutmaktadır.
  • 3. Vajinismusta kişisel sorun ve korkular: Cinsel taciz, tecavüz, dini yönü olan korku ve endişeler, başarısızlık kaygısı ve kirlenmişlik duygusu, korku ve endişeye zemin hazırlayan vajinismusun temelinde önemli role sahip unsurlardır. Vajinismuslu hastalarda sıkça görülen bir durum ise iğne kokusu ve kan görmeye dayanamama durumudur.
  • 4. Vajinismusta çiftler arasındaki sorunlar: Çiftler arasında anlaşamama, geçinememe, kavgalar ve farklı bir çok sorunlar cinsel ilişki açısından da olumsuzluk yaratmaktadır. Bu durumlar vajinismus gelişimine zemin hazırlayan önemli unsurlardır.
  • 5. Vajinismusta organik sebepler: Bayanların daha önce geçirdiği ameliyat, enfeksiyon, endometriozis, pelvik bölge tümörleri, kabızlık, vulvar vestibülit sendromu ve kalın kızlık zarı gibi farklı bir çok klinik antite vajinismus sebepleri arasında sayılmaktadır. Bu nedenle mutlaka organik nedenlerin ekartasyonu açısından jinekolojik bir muayene yapılmalıdır.

Vajinismusun ülkemizde sık görülmesinin sebebi nedir?

Ülkemizdeki önemli sorunlardan birisi cinsel bilgi ve eğitim eksikliğidir. Bu nedenle bayanların çoğu ilk ilişki esnasında kızlık zarlarıyla ilgili ağrı ve kanama gibi sebeplerle büyük endişe duyarlar. Bu beklentide olan bayanlar evlilik sonrası ilk ilişkide yoğun bir ağrı ve kanama olacağı düşüncesiyle kendilerini kasarlar ve vajinismus durumu meydana gelir.
Vajinismus klinik bir spektrum olmakla birlikte hafiften çok şiddetli dereceye kadar görülebilmektedir. Ancak bazı istisnai klinik durumlar da olmaktadır. Örneğin kızlık zarının deliksiz (imperfore himen) olması yani üzerinde herhangi bir açıklık bulunmaması bayanların bu yönden korku yaşamalarına neden olmaktadır.
Erkekler açısından ise durum biraz daha farklıdır. Ülkemizde ilk cinsel ilişkiler genellikle düğün sonrası dönemde gerçekleştiğinden çiftlerin üzerindeki stres oldukça artmakta ve vajinismusa zemin hazırlamaktadır. Özellikle kanlı çarşaf adeti ve bu beklenti yönündeki stres hastalığın zeminine temel hazırlamaktadır.

Vajinismus nasıl önlenir?

Bu konuda önemli noktalardan birisi evlilik öncesi çiftlerin uzman desteği almalarıdır. Bu durum tıpkı sağdıçlık halinin bir benzeridir. Yeni evlilik öncesi danışmanlık hizmetini alan kişilerde vajinismus gelişme oranı düşmektedir. Sonuç olarak vajinismus ülkemizde % 10’luk görülme oranına sahiptir ve azımsanmayacak bir rakamdır.
Özellikle tedaviye erken dönemde başlamak oldukça önemlidir. Bu nedenle kişilerin evlilik öncesi danışmanlık hizmeti alması ve bu klinik durumdan haberdar olması önemlidir. Yine cinsel bilgi ve eğitim eksikliğinin giderilmesi vajinismusu önlemenin önemli bir yoludur.
Ancak her şeye rağmen hastalık tedavi edilebilir hastalık olup, önemli olan bu durumu fark edip bir an önce tedavi sürecine başlanması bir vajinismus tedavi merkezine başvurulması gereğinin bilinmesidir. Antalya vajinismus doktoruna olan güven ve tedaviye tam uyum sağlandığında kadınlar vajinismusu yeneler arasına girebilirler.

Vajinismusta hangi anatomik yapılar rol oynar ?

Vajinismuslu bayanların kendi genital bölge anatomik yapılarını bilmeleri ve tanımaları önemlidir. Vajenin kas yapısı çift kat düz kas içermektedir. İçte yuvarlak dışta ise uzunlamasına seyreden kas lifleri bulunur. Dış kısımda ise yağlı zar örtüsü mevcuttur.
Vajina histolojik olarak yassı epitel ile çevrelenmiş olup altında elastik bir destek doku tabakası bulunmaktadır. Onun altında ise kas ve bağ dokusu örtü tabakaları bulunur.
Damarsal beslenmesini kasık üstü ana damarlardan gelen vajinal arterler aracılığı ile yapmaktadır. Yine rahim arteri kaynaklı damarsal uzantılar da bu dokunun beslenmesine yardımcı olmaktadır.
Lenfatik sıvı drenajı ise kasık üstü ve yüzeyel kasık bölgesi lenf nodlarına doğrudur.
Sinirsel bağlantıları parasempatik ve sempatik sinir denen nöronal yapılar üzerinden rahim ve vajinal bölge sinir ağı ile sağlanır. Uterovajinal pleksus ayrıca rahim ağzının vajen üstü parçasına da bağlantı gösterir. Bu sinirin aşağı dalları ise vajinanın üst kısmını innerve etmektedir. İnferior kesim innervasyonu ise pudental sinir kaynaklı derin perineal sinirler tarafından yapılır.
Bu anatomik ve fizyolojik yapılarda meydana gelen patolojik süreçler vajinismus gelişimine neden olabilmektedir.
Vajinismus Tedavisi Antalya ve vajinismus tedavi fiyatları 2019 için kliniğimizi arayabilirsiniz.

Popüler Yayınlar