KÜRTAJ ANTALYA, KÜRTAJ FİYATLARI 2020

Kürtaj Antalya

kürtaj

Kürtaj

Kürtaj Antalya genel anlamı ile rahmi gebelik materyallerinden tahliye etme işlemidir. İşlem için farklı birçok klinik durum bulunmaktadır. Halk arasında gebelik sonlandırma, çocuk aldırma, bebek aldırma şeklinde de bilinir. 
Tıbbi ismi ise dilatasyon ve küretaj dır. Kürtajın nasıl yapılabileceği konusunda günümüze kadar tanımlanmış çeşitli yöntemler vardır. En sık kullanılan yöntem vakum kürtaj dır.
Vakum kürtaj anestezi ve ultrason ile günümüzde kolay, güvenli bir şekilde yapılabilmektedir. Kürtaj Antalya, çevre iller ve hastaneler de yapılabilen bir rahim temizleme işlemdir.
Diğer illerden gelen hastalarımıza aynı gün içinde işlem yapılabilmektedir.  Lokal yada sedasyon anestezi kullanılabilmektedir. Güncel Antalya kürtaj fiyatları 2020 için kliniğimiz den bilgi alabilirsiniz.
Bu yöntemlerden vakum kürtaj tekniği kolay ve etkin olmasının yanında olası komplikasyon oranlarının diğer yöntemlere göre düşük olması nedeniyle Antalya kürtaj doktorları için öncelikli tercih olmaktadır.

Kürtaj nedir?

kürtaj nedir, kürtaj kanülleri
Kürtaj Antalya'da gebelik sonlandırma, tanı ya da tedavi amaçlı yapılan rahim içi doku temizleme ve tahliye işlemidir. Kullanılan yöntem Antalya kürtaj yapan yerler ve merkezlere göre değişebilse de kürtaj yapan doktorlar en sık vakum kürtaj tekniğini kullanmaktadır. Vakum yöntemi ile ultrason kontrolünde yapılan kürtaj sağlıklı, güvenli ve en az ağrı ile işlemin konforlu bir şekilde yapılmasını sağlamaktadır.
Adet gecikmesi gebeliğin önemli bir bulgusudur. Kürtaj isteyebilecek bir bayanın mutlaka gebeliğini en erken dönemde doğrulaması gerekir. Bulantı, kusma, bel ağrısı, pelvik ve kasık bölgesinde ağrı, sık idrara çıkma, göğüs ve karında dolgunluk ve hassasiyet hissi gibi belirtiler gebelik bulguları olmakla birlikte erken dönemde görülmeyebilir. Hatta erken gebelik haftasında ultrason tetkiki bile normal olabilmektedir.


Kürtaj fiyatları 2020

Kürtaj fiyatları 2020 Antalya'da gebelik haftası, yapılacak anestezinin tipi ve seçilen hastaneye göre değişmektedir. Antalya kürtaj süresi 10 hafta olup istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması bu dönem içerisinde yapılabilmektedir. Bu süre içindeki gebelik sonlandırmalar da kürtaj fiyatları gebelik haftası ile değişir.
5-7 haftalık gebeliklerde kürtaj fiyatları 2019 daha uygun olmaktadır. 8-10 haftalık gebeliklerde Antalya kürtaj fiyatları 2019 biraz daha maliyetli olabilir. Kürtaj erken gebelik haftasında daha kolay yapılmaktadır. Hafta ilerledikçe işlem biraz daha zorlaşmaktadır ve olası kürtaj riskleri de hafta ilerledikçe artmaktadır. Bu da dolaylı olarak kürtaj fiyatlarını etkiler.

Antalya Kürtaj Fiyatları 2020

  • Doktor seçimi
  • Gebelik haftası
  • Kullanılan anestezi tipi
  • Seçilen kürtaj yöntemi

Güncel Antalya kürtaj fiyatları bilgisini öğrenmek için kliniğimiz ile iletişime geçebilirsiniz. Kürtaj Antalya'da rahmin gebelik ve eklerinden temizlenmesi işlemidir. Farklı bir çok nedenle yapılabilse de en sık erken gebelik sonlandırılması amaçlı uygulanmaktadır. Eskiden işlem metal küret ile kazıma şeklinde bilinse de günümüzde en sık vakum yöntemi tercih edilmektedir. Vakum yönteminde plastik kanüller kullanılarak negatif basınç ile gebelik ve ekleri tahliye edilir. İşlem lokal ya da genel anestezi altında yapılır. Bu nedenle ağrı ve sancı duymadan konforlu bir şekilde gebelik sonlandırılabilir.
Kullanılan anestezi şekli Antalya kürtaj doktoru ve hasta tarafından birlikte belirlenir. İşlem standart steril şartlar altında lokal ya da sedatif aneztezi ile yapılır. Ultrason ile kürtaj öncesinde gebelik haftası belirlenir. Ülkemizde yasal kürtaj süresi 10 haftadır. Bu nedenle 10 hafta üzeri kürtaj yapılmamaktadır. Ancak bebekte sakatlık, anomali tespiti ve anne hayatını tehdit eden durumlar var ise heyet raporu ile 10 hafta ve üzeri gebelik durumunda kürtaj olunabilir. İşlem tecrübeli bir jinekolog tarafından kolaylıkla yapılabilir.
Vakum kürtaj yönteminde komplikasyon oranları oldukça düşüktür. İşlem sonrası 30-40 dk dinlendirilen hasta gerekli kontroller ve tavsiyeler ile aynı gün evine dönebilir. Vakum kürtaj günümüzde en sık tercih edilen kürtaj yöntemidir. Bu tekniğin komplikasyon oranları düşük olup etkin ve güvenli  bir  yöntemdir. Ultrason ile kontrollü bir şekilde yapıldığında etkinliği daha da artmaktadır. Vakum kürtaj yöntemi baz alınarak güncel kürtaj fiyatları klinikler arasında değişmektedir.
Antalya Kürtaj Fiyatları 2019 için seçilen doktor belirleyici ana unsurlardan biridir. Her doktorun kendi tecrübe, bilgi ve deneyimi farklıdır. Bu nedenle kürtaj için doktor seçimi fiyat bilgisinden önce gelmelidir. Seçilen anestezi şeklide fiyatı değiştirmektedir. Lokal yani bölgesel anestezide, uyutarak (sedasyon) anestezi yapılmasına göre kürtaj fiyatı bir miktar azalmaktadır. Bunun yanında kürtaj fiyatları Antalya ili çevresinde aşağı yukarı benzerlik göstermektedir.

Kürtaj Öncesi Gebelik Testi

kürtaj gebelik sonlandırma
Kürtaj Antalya operasyonunun yapıldığı yerlerden biridir. Kürtaj öncesi gebeliğin varlığı bilinmelidir. Gebelik şüphesi varlığında mutlaka erken dönemlerde gebelik testi yapılmalıdır.
Kürtaj için gebelik testi kan ve idrar testi olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. İdrarda gebelik testi kolay ulaşılabilir olması nedeniyle öncelikle tercih edilir. Ancak bu testin negatif çıkması yine de gebelik olmadığı anlamına gelmemektedir.
Gebelik şüphesi devam ediyorsa mutlaka kanda gebelik testi yapılmalıdır. Her iki testte amaç β-HCG hormonunu saptamaktır. β-HCG hormonu erken dönemlerden itibaren kanda artmaya başlar ve belli bir seviyeden sonra idrara geçiş gösterir.
Kan testi gebeliğin saptanmasında oldukça hassastır ve B-HCG hormonunun kan düzeyi hakkında bize sayısal veri vermektedir. Kan testi günümüzde hastanelerin çoğunda, laboratuvarlarda kolaylıkla yapılabilen bir testtir ve kısa sürede sonuç alınmaktadır. Kürtaj düşünen bir bayan bilmelidir ki erken gebelik haftalarında gebelik kesesi ultrason ile görülemeyebilir. Bu nedenle kan testi daha erken dönemde gebeliği saptar. 
Özellikle karın bölgesinden bakılan pelvik ultrason tetkikinde gebelik kesesi 5-6 haftalar arasında ise görülebilmektedir. Transvajinal yani alttan bakılan ultrason tetkikinde ise gebelik kesesi 4-5 haftalar arasında görülebilir. Zaten 4-6 hafta arasında B-HCG’nin kan düzeyi 1400-1600 arasında değişmekte ve yüksek değerlerde seyretmektedir.

Kürtaj Nasıl Yapılır?

kürtaj nasıl yapılır
Antalya Kürtaj işlemi önce hastanın jinekolojik masaya alınması ile başlar. Hasta bir kadın doğum muayenesi şekli olan litotomi pozisyonuna getirilir. Daha sonra işlem öncesi hasta öncelikle ultrasonla değerlendirilir. Gebelik varlığı doğrulanıp gebelik haftası hesaplanır.
Kürtaj standart steril şartlarda gerçekleştirilmelidir. Kürtaj süresi genellikle 10-15 dk arasında değişmektedir. Anestezi olarak lokal (bölgesel) ya da sedatif (uyutarak) anestezi kullanılır. Antalya'da kürtaj için kullanılan anestezi şekli hastanın durumuna göre tercih edilir. Örneğin hastanın daha önce doğum yapıp yapmadığı, ağrı eşiğinin düşük ya da yüksek olması gibi durumlara göre tercih yapılmaktadır.
Kürtajda uygulanan lokal anestezide sadece işlem yapılan bölge uyuşturulur. Hastanın bilinci açıktır. Kürtajda uygulanan uyutarak yapılan anestezide ise hasta uyur ve işlemi hatırlamaz. Kürtaj sonrası hasta 10-15 dakika içerisinde kendine gelir.
Vakum ile kürtaj en sık kullanılan yöntemdir. Vakum kürtaj Antalya'da da en sık yapılan kürtaj tekniğidir. Vakumla kürtaj Antalya'da basit bir yöntem olup, ince kanüller ve özel enjektörler ile yapılır.

Kürtaj için kullanılan ince plastik kanüllerin içi boş ve silindirik yapıda olup bu işleme özel tasarlanmıştır. Kürtaja başlamadan önce hastanın genital bölgesi ve rahim ağzı steril solüsyonlarla silinerek temizlenir. Spekülum adı verilen bir alet vajina içerisine yerleştirilerek rahim ağzı görünür duruma getirilir.
Kürtaj öncesi rahim ağzı ve çevresine ince iğneler kullanılarak lokal anestezik madde uygulanır. Daha sonra ince kanül rahim ağzından içeriye doğru ilerletilerek kürtaj işlemi başlatılır. Kullanılan bu kanüllerden en çok 4, 5 ve 6 numaralı kanüller tercih edilir.
Eğer ince kanüller kullanarak işlem yapılamıyorsa daha kalın kanüller tercih etmek gerekmektedir. Kanülün rahim içine ilerlememesi, rahim ağzının sert olması ya da gebelik haftasının 6’nın üzerinde olması durumunda daha kalın kanüller ile kürtaj yapılır.
Kürtajda rahim içinin gebelik ve eklerinden tamamen temizlenmesi için gebelik haftası arttıkça daha kalın kanüller ile işlem uygulanır. Rahim ağzının açılamaması gibi durumlarda buji adı verilen aletler kullanılarak rahim ağzı genişletilir. Kanül yerleştirme işlemi ise daha sonra yapılabilir.
Kürtaj için kullanılan özel enjektörler ile negatif basınç oluşturularak rahim için temizlenip gebelik sonlandırılır. Uyutarak anestezi alan hastalar işlem bitiminden sonra 10-15 dk içerisinde uyanarak kendilerine gelir.
Kürtaj sonrası hastalar gözlem odasında yaklaşık yarım saat dinlendirildikten sonra gerekli kontrolleri yapılarak evlerine gönderilir. Kürtaj sonrasında lekelenme tarzında hafif kanamalar, alt batın ve kasık bölgesinde ağrı gibi durumlar olabilmektedir. Olası bu durumların varlığı hakkında doktorunuz tarafından bilgi verilecektir. İşlemden bir hafta sonra doktorunuz tarafından kontrol yapılacaktır.
Kürtaj Antalya'da da bu aletler kullanılarak bölgesel ya da uyutarak anestesi uygulaması ile yapılır. Antalya kürtaj fiyatları için bir diğer faktör de kullanılan malzemelerin kalitesidir.

Kürtaj riskleri nelerdir?

Kürtajın riskli olup olmadığını merak ediyorsanız öncelikle şu konu iyi bilinmelidir. Kürtaj deneyimli ve tecrübeli kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafınca yapılmalıdır. Yasal sınırlar içerisinde yapılan kürtajlarda risk oranları oldukça düşük olmaktadır.
Günümüzde kullanılan teknikler işlemin steril şartlarda yapılması, antibiyotik kullanımı riskleri oldukça düşürmüştür. Ancak tüm bunlara rağmen kanama, enfeksiyon, rahmin delinmesi, rahimde parça kalması, kullanılan anestezi ilaçlarına bağlı bulantı, kusma, bayılma ve baygınlık hissi ile daha geç dönemlerde yapışıklık gelişmesi gibi komplikasyonlar olabilmektedir. Kürtaj riskleri Antalya ve ülkemizde benzerdir.

Kürtaj ne zaman yapılır?

Kürtaj zamanı için bilinmesi gereken birkaç nokta vardır. Kürtajın 5 haftadan önce yapılması halinde mevcut gebelik devam edebilir. Bu nedenle erken dönemlerde yapılan kürtajlarda gebeliğin devam etme riski bulunmaktadır. Ayrıca erken dönemdeki kürtajlarda rahim içi kanama da meydana gelebilir.
Kürtaj için en uygun hafta 5 hafta ve 6 haftalar arasıdır. Ancak kürtajın 10 haftaya yakın zamanlarda yapılması da olası kürtaj risklerini arttırmaktadır. Erken dönemde yapılmış bir kürtajda rahim içi kanama olduğu durumlarda biriken kan boşaltılarak rahim içi temizlenir.

Kürtaj ve istenmeyen gebelik

İstenmeyen gebeliklerde 10 haftaya kadar işlem yapılabilir. Çocuk sahibi olmak her evli çiftin hayalidir. Ancak evlilik dışı ya da planlanmamış gebeliklerin olması önemli bir sorun olmaktadır.
Eğer bir gebelik varlığı mevcut ise öncelikle bu gebeliği devam ettirme yönünde çaba sarf edilmeli ve bütün imkanlar göz önünde bulundurularak değerlendirme yapılmalıdır. Ani kürtaj kararı vermek bu yüzden doğru değildir. Unutulmamalıdır ki bir bebeğin dünyaya gelmesi hayattaki en büyük mucizedir.

Kürtaj izni

18 yaş ve altı bayanlarda kürtaj için anne ve babasının onamı ve rızası gerekmektedir. Evli kişilerde kürtaj için ise eşinin rızası gereklidir. Ancak kişi evli değilse kendi rızası yeterlidir.
Kürtaj öncesi dikkat edilmesi gerekenler
Kürtajın temiz ve hijyenik bir klinikte yapılması gerekir. Sterilizasyon şartlarının eksiksiz uygulandığı kliniklerde enfeksiyon oranları oldukça düşüktür.
Kürtaj öncesi ultrason ile rahim yapısı değerlendirilip gebelik haftası hesaplama yapılır.
Rahimler genellikle öne doğru eğimlidir. Ancak bazı bayanlarda arkaya doğru eğimli (retrovert uterus) olarak izlenir. Bu ve benzeri durumların önceden bilinmesi önemlidir.
İşlemden önce hasta tuvale gönderilerek mesane (idrar kesesi) tamamen boşaltılır.
Sedasyon ile yapılan işlemlerde hastanın 4-6 saat aç kalması, su, sigara içmemesi gerekmektedir.
İşlem sırasında ve hemen sonrasında midenin boş olması olası bir kusma halinde içeriğin soluk borusuna kaçma riskini azaltacaktır. Ancak işlem lokal olarak yapılacak ise hastanın aç olması gerekli değildir. Bu hastalarda işlem sırasında hafif kasık ağrısı olabilir.

Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler

Kürtaj sonrası doktorun önerdiği ağrı kesici ve antibiyotikler mutlaka kullanılmalıdır.
Kürtaj sonrası kanama adet ya da lekelenme tarzında 1-2 hafta süre içerisinde olabilmekte ve gittikçe azalmaktadır. Ancak kanama miktarının artış göstermesi durumunda doktora bildirilmesi gerekir.
İyileşme sürecinin hızlanması için hastalara özellikle birkaç hafta protein, vitamin ve kalsiyum yönünden zengin gıda ve besinleri tüketmeleri önerilmektedir.
Kürtaj sonrası aynı gün duş alınmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak küvet ve jakuzi benzeri yerleri 3 hafta boyunca kullanmamak gerekmektedir. Bununla birlikte yine 3 hafta denize ve havuza girilmemesi önerilmektedir.
Genital bölgeye sabun ve benzeri kimyasal maddeler uygulanmamalıdır. Bu bölge önden arkaya doğru ılık su ile temizlenir ve herhangi bir pansuman işlemine gerek yoktur.
Kullanılan iç çamaşırlarda ise genellikle pamuklu olanlar tercih edilmelidir. Pet kullanımında da 2-4 saatte bir değiştirmeye özen gösterilmelidir. Kürtaj sonrası tampon yapılmaz.
Yaklaşık 3 hafta cinsel ilişkiye girilmemelidir.
Sedatif anestezi uygulanan hastalarda ilaçların etkisiyle uyku ve sersemlik hali olabileceğinden o gün kendileri araç kullanmamalıdır.
Bayanlar yaklaşık 4-5 hafta sonra adet görebilir. Ancak görülen adet ilk zamanlar düzenli olmayabilir.
İşlemden yaklaşık 7-10 gün sonra doktorunuz kontrole çağıracaktır. Ancak daha öncesinde şiddetli karın ağrısı, fazla miktarda kanama, kötü kokulu akıntı ve ateş varlığında doktorunuza ulaşmanız gerekmektedir.

Kürtaj fiyatı ne kadar?

Kürtaj fiyatı için belirleyici temel etken doktor seçimidir. Antalya kürtaj fiyatları doktorlar arasında farklılık göstermektedir. Ayrıca kullanılan tıbbi malzemeler, uygulanan anestezi şekli, tercih edilen yöntem ve gebelik haftası kürtaj ücretleri için belirleyici temel faktörlerdir.
Kürtaj fiyatları Antalya için değişkenlik göstermekle birlikte Antalya kürtaj fiyatı ve işleme yönelik detaylı bilgiler almak için iletişim hattımızı kullanabilirsiniz.

Kürtaj Antalya yöntemleri nelerdir?

Antalya'da en sık kullanılan kürtaj yöntemi vakum kürtaj tekniğidir. Bu yöntemde kanüller ve negatif basınç oluşturan özellikli enjektörler kullanılır. İşlem basit olup temeli enjektörlere uygulanan negatif basınç ile gebelik kesesinin ve eklerinin aspire edilerek (enjektör içine çekilerek) kavitenin temizlenmesidir. Negatif basınç özel enjektörler yerine elektrikli vakum yaratan cihazlarla da sağlanabilmektedir.
Geçmişte bir deniz yosunu rahim ağzının açılması için kullanılmıştır. Ancak günümüzde tercih edilmemektedir. Prostoglandin içeren ilaçlar rahim ağzının açılmasına yönelik uygulanmaktadır.
Eskiden uygulanan cerrahi yöntem ise günümüzde nadiren kullanılmaktadır. Laparatomi yöntemi olarak da bilinen bu yöntem anomalili ileri gebelik haftası bulunan kişilerde yapılabilmektedir.
Kürtaj sadece istenmeyen gebelikleri sonlandırma da kullanılmamaktadır. Tanı ve tedavi yöntemi olarak da kürtaj işlemi yapılabilir. Tanı ve tedavi amaçlı kürtaj tıpta anembriyonik gebelik olarak bilinen boş gebeliklerin sonlandırılmasında, bebeğin hiç oluşmadığı ya da kısmen oluştuğu mol gebeliklerin (üzüm benzeri yapılar) sonlandırılmasında, sakat (anomalili) gebeliklerin sonlandırılmasında, misset abortus olarak bilinen anne karnında ölmüş gebeliklerin sonlandırılmasında da kullanılmaktadır.
Bayanlar bazen kendiliğinden düşük yapabilir. Bu durumlarda da rahim içinde kalan parçalar kürtajla mutlaka temizlenmelidir. Aksi halde bu kalıntı parçalar enfeksiyon ve kanama riski yaratmaktadır. Bu kalıntı parçaların temizlenmesi resk ya da revizyon kürtaj olarak adlandırılır. Aynı yöntem doğum sonrası bebek eşi ve zarlarının temizlenmesinde de kullanılmaktadır. Bu kürtaj yöntemine de bumm kürtaj adı verilir.
Tanısal amaçlı parça alma işlemi ise probe kürtaj olarak adlandırılır. Rahim içinin kalınlaştığı durumlarda (endometrium kalınlaşması), kanser şüphesi varlığında, dış gebeliklerin tanısında, düzensiz kanamaların bulunmasında, hormanal durumun değerlendirilmesinde probe kürtaj yapılarak rahim içi dokudan (endometriyum) parça alınır. Alınan örnek patoloji tarafından değerlendirilir. Bu işlem diğer kürtaj yöntemlerine göre çok kısa sürede yapılır. Bu şekilde bir kürtaj sadece birkaç dakikada yapılabilmektedir.
Hem rahim içi hem de rahim ağzından parça alma işlemi ise fraksiyone kürtaj olarak bilinir. Fraksiyone kürtaj kanser şüphesi bulunan hastalara uygulanır. İnce plastik bir kanül olan pipel kanülü ile menopozdaki bayanlardan da rahim içi örnek almak mümkündür. Kürtaj Antalya ilinde örnek alarak tanısal ve tedavi amaçlı da yapılabilen bir rahim içi işlemdir.

Kürtaj metal küret ile nasıl yapılır?

Kürtajda kullanılan küret yapı olarak ucu oval şekilli kaşığa benzer uzun bir sapı bulunan metal bir alettir. Farklı boylarda bulunur. Her iki kullanımda tekrar sterilize edilmesi gerekmektedir. Dilatör yerleştirilmesinde olduğu gibi metal küret kullanırken de öncesinde rahim ağzının açılması ve genişletilmesi gerekmektedir. Bu amaçla buji denilen aletler kullanılmaktadır.
Hegar bujileri yani dilatörler en küçük boydan büyüğe doğru sırasıyla rahim ağzını genişletmek amacıyla kullanılmaktadır. Bujileri kullanırken dikkatli olmak gerekmektedir. Her ne kadar rahim ağzı genişleyebilen bir yapıya sahip olsa da oldukça hassastır. Özellikle gebelik döneminde bu hassasiyet daha da çok belirginleşmektedir.
Bu nedenle buji kullanımına bağlı yumuşak doku hasarı ve rahim ağzında delinmeler meydana gelebilmektedir. Ancak yöntemin eskiden kullanılması sebebiyle bu işlem günümüzde daha az yapılmaktadır ve genellikle ileri gebelik haftalarında gebeliğin sonlandırılmasında tercih edilmektedir.
Metal küret ile kürtaj sıklıkla prostaglandin gibi rahim ağzını genişleten bazı ilaçlarla birlikte kullanılır. Metal küret ile kürtaj yapılırken küret rahim içine ilerletilerek rahim içi gebelik materyalinden kazıyarak temizlenir.
Metal küretler yalnızda konusunda Uzman Kadın Doğum Hekimleri tarafında kullanılması gerekir. İşlem bittikten sonra doku iyileşmesi başlar ve rahim ağzı normal görünümüne kavuşur.

Psikolojik yönü ile kürtaj

Bir kadın için en güç durumlardan biri istenmeyen bir gebelikle karşılaştırmaktır. İstenmeyen gebelikte kürtaj her ne kadar çözüm olarak görülse de bu kararı almadan önce gebeliği devam ettirilmesi yönünde sınırlar zorlanmalıdır. Hiçbir kadın zor bir durumda kalmadığı müddetçe kürtaj olmak istememektedir ve kürtaj kararını alması oldukça zordur.
Zaten fazla sayıda çocuğa sahip olan ve maddi durumu da elverişli olmayan bir kadın kürtajı istemeyebilir. Bazı durumlarda ise daha bebeğini emzirmekte olan ve bebeğe yoğun ilgi göstermesi gereken bayanlar da gebe kalabilmekte ve kürtaj düşünebilmektedir. Yeni evli çiftlerde plansız gebelik durumu söz konusu olması ile daha evliliğe alışılmamış bu dönemde kürtaj yöntemini düşünebilmektedirler.
Günümüzde bayanların bir çoğu çalışmaktadır. Ani ve plansız gelişen bir gebelik bu bayanların eğitim ve iş hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu nedenle bu kişilerde gebeliği istemeyebilirler.
Evli olmasalar dahi evlilik planı yapan ya da nişanlı olan bir çift cinselliği yaşar ve korunmazsa istenmeyen bir gebelik durumu meydana gelebilir. Bu nedenle kendileri ve aileleri bu duruma hazır olmadıkları için kürtaj kararı verebilirler.
Korunma yöntemleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmayan genç kızlar çok erken dönemlerde gebelikle karşılaşabilir ve kürtaj düşünebilirler. Tüm bunlar kürtajın olası sebepleri olsa da burada sayamadığımız birçok farklı sebep de bulunabilmektedir.
Kürtaj bir doğun kontrol yöntemi değildir. Bu nedenle sık kürtaj olmak olası bir çok olumsuz durumu da beraberinde getirir. Bu gibi istenmeyen durumların önüne geçebilmek için gençler ve erişkinler, hatta çocuklar doğum kontrol yöntemleri ve cinsellik hakkında yeterince bilgilendirilmiş olmaları gerekir.
İstenmeyen gebelikler aslında kişisel olmaktan çok toplumsal bir sıkıntıdır. Bu gibi durumların önüne geçebilmek için toplum doğum kontrol yöntemleri ve cinsellik açısından eğitilmeli ve bilinçlendirilmelidir.

Kürtaj sonrası takip

Gerek uyutarak, gerekse lokal anestezi ile yapılan kürtaj şeklinde işlem bitiminde hasta yaklaşık 30-45 dakika dinlendirilir. Kürtaj sonrası anesteziye bağlı bazı bulantı, kusma halsizlik, sersemlik gibi durumlar oluşabilmektedir. Bu bulgular birkaç saat içinde azalarak gerilemektedir. Lokal anestezi ile yapılan kürtajda bu gibi yan etkiler sedasyon ile yapılan anesteziye göre daha az görülür.
İşlemden sonra pelvik bölgede ve kasıklarda ağrı, değişik derecelerde kanama görülebilmektedir. Bu bulgular kısa bir sürede azalarak kaybolur. Hastalar kürtajdan yaklaşık 30-40 dakika sonra yemek yiyebilir ve bir şeyler içebilir.
Kürtaj yapan doktorlar tarafından kürtaj sonrası kullanılacak ilaçlar reçete edilip sonrasında dikkat edilerek hususlar anlatılacaktır.
Kürtaj sonrası hastanede kalmaya gerek yoktur. İşlem bitiminden yaklaşık 1 saat sonra hasta evine gidebilir. Kullanılan anesteziye bağlı bahsedilen bulantı, kusma, sersemlik gibi durumlar herhangi bir tedaviye gerek olmadan kendiliğinden kısa bir süre içerisinde düzelir.
Kürtaj sonrası dikkat edilmesi gerekenler
Kürtajdan sonra hastalar öncelikle kürtaj yapan doktor tarafından reçete edilen ilaçları almalı ve aksatmadan kullanmalıdır. Kürtaj sonrası ağrı ve enfeksiyon için önlem olarak verilen antibiyotik ve ağrı kesici özelliği bulunan bu ilaçlar iyileşme döneminin rahat bir şekilde geçirilmesinde oldukça önemlidir. Kullanılan bu ilaçlar neticesinde kürtaj sonrası kanama görülmeyebilir ya da 7-15 gün süren az miktarda ve miktarı azalan kanamalar görülebilir. Fazla miktarda bir kanama olması durumunda kürtajı yapan doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Kürtaj sonrası beslenme için özellikle hastaların protein ve vitaminden zengin gıdalar tüketmesi iyileşme sürecini oldukça hızlandırır. Süt, yumurta ve et gibi proteinden zengin gıdalar ile sebze ve meyve gibi vitamin içeren besinler oldukça faydalıdır.
Kürtaj sonrası banyo ya da temizlenme işlemi genelde ayaktan duş şeklinde yapılmalı ve genital bölge hiçbir şekilde fazla miktarda suya maruz bırakılmamalıdır. Ayrıca bu bölgeye sabun ve benzer kimyasalların kullanılmamasına da özen gösterilmelidir.
Genital bölgenin temizliği önden arkaya doğru ve sadece ılık su kullanılarak yapılmalıdır. Kürtaj sonrası kıyafet seçimi için pamuklu iç çamaşırlar tercih edilmeli ve kullanılan petler 2-3 saatlik aralıklarla değiştirilmelidir.
Kürtaj sonrası deniz ve havuza girilmemelidir. Ancak tatil düşünen bayanlar işlemden yaklaşık 2-3 hafta sonra deniz ve havuza girebilirler. Daha öncesinde deniz ya da havuza girilmesi enfeksiyon riskini oldukça arttırmaktadır.
Kürtaj sonrası cinsel ilişki 2-3 hafta ertelenmelidir. Sedasyon ile yapılan işlemlerde işlem sonrası hasta araç kullanmamalıdır. Kürtajdan 2-3 hafta sonra cinsel ilişkiye başlanacağı dönemde bayanların doktoru ile birlikte kürtaj sonrası doğum kontrol yöntemleri belirleyerek bunlardan birini uygulaması gerekir.
Kürtaj sonrası gebe kalınır mı diye düşünen bayanlar mutlaka doğum kontrol yöntemleri açısından titiz davranmalıdır.
Eğer kürtaj ölü fetus nedeniyle yapıldıysa 2-4 ay annenin hamile kalmamasına özellikle dikkat etmesi gerekmektedir. Bu süre kişinin toparlanması için önemlidir.
Kürtaj sonrası tampon önerilmemektedir. Kürtaj sonrası adet görememe ya da kürtaj sonrası adet düzensizliği olan bayanlar tahmini olarak 3-6 hafta içinde adet görebilirler. Kürtaj sonrası doktor kontrolü 7-10 gün içerisinde yapılacaktır.

Kürtaj sonrası acil durumlar nelerdir?

Kürtaj sonrası kanama olması durumunda miktarı önemlidir. Az miktarda lekelenme tarzı kanamalar görülebilir. Ancak fazla miktarda kanama olması acil bir durumdur.
Kürtaj sonrası ateş düşünülüyorsa öncelikle ölçüm yapılmalıdır. Vücut ısısının 38 derece ve üzeri değerlere çıkması enfeksiyon habercisi olabilir. Özellikle doktorunuz tarafından verilen ilaçları düzenli kullanmanıza rağmen ateş görülüyorsa enfeksiyon kaynağı ve etkenini saptamak için ileri tetkik gerekebilir.
Kürtaj sonrası kasık ağrısı, karın ağrısı ve kötü kokulu akıntı varsa farklı birkaç klinik durumun habercisi olabileceğinden kürtaj yapan doktoru arayarak şikayetleriniz ve durumunuz hakkında bilgilendirmeniz doğru olacaktır.

Kürtaj kaç haftaya kadar yapılır?

Türkiye'de kürtaj 10 haftaya kadar yapılabilmektedir. Gebelik süresinin doğruluğu için gebelik haftası nasıl hesaplanır bilmek gerekir. Gebelik haftası hesaplanırken bayanın son adetinin ilk günü dikkate alınarak hesaplanır.
Kürtajın 10 haftadan sonra yapılması ancak fetüsün kalp atımlarının alınamaması durumunda mümkün olmaktadır. Ayrıca bebekte anomali ya da sakatlık saptandığında gebeliğin devam ettirilmesinin anne hayatını tehlikeye sokacağı farklı durumlarda da heyet raporu ile kürtaj yapılabilmektedir.

Kürtaj ağrılı bir işlem mi?

Kürtaj lokal ya da sedasyon anestezi ile kürtaj (uyutarak kürtaj) şeklinde yapılabilmektedir. Sedasyon ile yapılan işlemlerde hasta uyuduğundan işlem sırasında hiçbir şey hissetmez. Lokal anestezide ise adet ağrısı benzer kasıklarda ve pelvik bölgede ağrı olabilmektedir. Ancak işlem sonrasında kullanılan ilaçlar ve ağrı kesiciler nedeniyle bu tür şikayetler olmamaktadır.

Kürtaj sonrası ağrı yada acı olur mu?

Kürtaj sonrası kullanılan ağrı kesici ve antibiyotiklere rağmen kasıklarda hafif ağrılar olabilmektedir. Ancak ilerleyen saatlerde ilaçların düzenli kullanılması ile birlikte kürtaj sonrası ağrı belirgin olarak azalır ve geçer.

Kürtaj sonrası ne kadar kanama olur?

Aslında kürtaj sonrasında kullanılan ilaçlar nedeniyle hiç kanama olmayabilir. Ancak 7-10 güne kadar sürebilen az miktarda kürtaj sonrası kanama olağandır. Ancak kanamanın fazla miktarda olması ek müdahale gerektirebileceğinden doktorunuza konu hakkında bilgi vermek gerekmektedir.

Kürtajda işlem süresi ne kadardır?

İşlem oldukça kısa sürmektedir. Yaklaşık 10-15 dk içinde işlem tamamlanır. Ancak gebelik haftası ilerledikçe işlem süresi bazen uzayabilmektedir. Yine kullanılan anestezi şekline göre de işlem süresi değişiklik gösterebilir. Örneğin sedatif anestezi kullanılmışsa hastanın uyutulup uyanması ile birlikte toplamda yaklaşık 30-40 dakikalık bir süre geçecektir.

Kürtajda uygulanan anestezi türleri nelerdir?

Kürtajda iki çeşit anestezi ile yapılır. Birincisi lokal anestezi ile kürtaj (uyumadan kürtaj), ikincisi ise sedasyon anestezi ile kürtaj (uyutarak kürtaj) şeklindedir. Lokal anestezi bölgesel olarak uyuşukluk yaratır. Sedasyon anestezide ise hasta uyutulur. Lokal anestezide hastanın bilinci yerindedir.
Rahim ağzına uygulanan uyuşturucu ilaçlar hastanın işlemi ağrısız ya da tolare edilebilecek hafif ağrı ile geçirmesine olanak tanır. Ancak işlem sonrasında bu hastalarda kasıklarda ve pelvik bölgede hafif bir ağrı hassasiyet olabilir. Kullanılan ilaçlar ve süre geçtikçe kürtaj sonrasında bu ağrılar yavaş yavaş azalır.
Kürtaj Antalya'da her iki anestezi yöntemi ile yapılabilir.

Kürtaj olduğum anlaşılır mı?

Kişilerin kürtaj olduğu hiçbir tıbbi yöntemle anlaşılamamaktadır. Ultrason, tomografi, kan tahlili ya da MR ile kişilerin kürtaj olduğu anlaşılmaz.

Kürtaj cerrahi bir işlem midir ?

Kürtaj cerrahi bir işlem değildir. Ancak çok nadir bazı durumlarda cerrahi müdehale gerekebilmektedir. Örneğin sık yapılan vakum kürtaj yönteminde dokuların kesilmesi ya da dikilmesi söz konusu değildir. Ancak işlem cerrahi prosedürler kullanılarak standart steril şartlarda yapılmaktadır.

Kürtaj kaç aylık gebeliğe yapılır?

Türkiye'de kürtaj süresi 10 haftadır. 10 hafta üzerinde ise rahimde ölü fetüs bulunması, bebekte anomali saptanması ya da anne hayatını tehdit eden farklı durumların ortaya çıkması sonucu heyet raporu ile kürtaj yapılabilmektedir. Gebelik tarihinin hesaplanmasında son adet tarihinden başlanarak kanamanın ilk günü dikkate alınır. İlişki tarihine göre yapılan hesaplamalar genellikle yanlıştır ve birkaç hafta büyük çıkmaktadır.
Gebelik haftası son adet tarihi göz önüne alınarak kanamanın ilk günü itibariyle hesaplanır. İlişki tarihine göre yapılan hesaplamalar yanlış çıkmaktadır ve elde edilen değerler birkaç hafta büyüktür.

Kürtaj için nereden izin alınır?

18 yaş ve üzeri kişilerin kürtaj için izne ihtiyacı yoktur. Ancak evli ise eşinin onayı gerekmektedir. 18 yaş altı kişilerde ise anne ve babasının onamı ve rızası aranmalıdır.

Evli olmayan bir bayan kürtaj olabilir mi?

Evli olmayan bayanlarda sadece kendi onayı ile kürtaj olabilirler.

18 yaşından küçük bayanlar kürtaj olur mu?

Anne ve babasının onamı ve rızası doğrultusunda 18 yaş altı bayanlarda kürtaj yapılabilir.

15 yaşından küçük biri kürtaj olur mu?

Anne ve babasının yazılı ve sözel izin ve rızası olması durumunda 15 yaşından küçük biri kürtaj olabilir. Ayrıca bu durum adli bir olgu olup resmi kurumlara bildirilmelidir.

Kürtaj sonrası hastanede kalınır mı?

Kürtaj işlemi düşük risklere sahip bir operasyon olmakla birlikte herhangi bir komplikasyon gelişmediği müddetçe kürtaj sonrası hastanede kalmaya gerek yoktur. Kürtaj sonrası hastalar kürtaj yapan doktor tarafından yaklaşık 30-45 dakika takip edildikten sonra evlerine gönderilir.

Kürtaj sonrası banyo yapabilir miyim?

Kürtajdan sonraki aynı gün banyo yapılabilmektedir. Ancak dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Kürtaj sonrası banyo ayaktan duş şeklinde yapılmalı, jakuzi, küvet kullanılmamalı, deniz ya da havuza girilmemelidir. Kürtaj sonrası duş almak ayakta duş şeklinde olursa daha uygundur. Ayakta alınan duşlarda vajen içine su girmemiş olur. Buda kürtaj sonrası olası bir enfeksiyonu önler.

Kürtaj sonrası deniz ve havuza ne zaman girilir?

Kürtaj sonrası denize ve havuza yaklaşık 15-20 gün sonra girilebilir. Daha erken dönemlerde girmek olası enfeksiyon risklerini arttıracaktır.
Kürtajdan sonra hasta ne zaman kontrole gelmelidir?
İşlemi yapan doktor yaklaşık 7-10 gün sonra hastayı kürtaj sonrası kontrol için çağırmaktadır. Hasta muayene ve ultrasonla tekrar değerlendirilir. Olası olumsuz durumlar bu şekilde dışlanır.

Kürtaj sonrası cinsel ilişkiye girilir mi?

Kürtajdan yaklaşık 20-25 gün sonra cinsel ilişkiye girilebilmektedir. Daha öncesi olan ilişkilerde ise enfeksiyon ve kanama riski artmaktadır.

Kürtaj sonrası gebe (hamile) kalınır mı?

Kürtaj sonrası gebelik (hamilelik) olabilmektedir. Ancak kürtaj sonrası kişinin adet düzenleri bozulur. Daha sonra toparlanmaya başlar ve tekrar bir düzene girer. Her şeye rağmen kürtajdan sonra hemen gebe kalan kişiler de olabilmektedir.

Kürtajdan sonra hangi doğum kontrol yöntemi kullanılır?

Kürtaj sonrası doğum kontrol yöntemi kullanmak tekrar istenmeyen bir gebelik oluşmaması için çok önemlidir. Kürtaj sonrası hamilelik düşünmüyorsanız doktorunuz ile birlikte belirleyeceğiniz size uygun bir doğum kontrol yöntemi mutlaka uygulanmalıdır. Özellikle rahim içi spiral takılması için en uygun zaman bir sonraki adet dönemidir.

Kürtajdan sonra doğum kontrol hapı kullanılır mı?

Kürtaj sonrası adet düzeni belli bir süre bozulabilir. Kürtaj sonrası doğum kontrol hapı doktorunuza danışarak kullanılabilir. Doğum kontrol haplarına ancak adetin 2 ya da 3. günü başlanabilir.

Kürtajdan sonra nasıl korunmalı?

Kürtaj sonrası spiral (rahim içi araç, RIA) yada diğer doğum kontrol yöntemleri kullanılabilir. Bu yöntemlere başlamak için bir sonraki adet beklenmelidir. Bu adet dönemine kadar prezervatifle korunma sağlanabilir.

Kürtaj sonrası hamilelik (gebelik) için ne kadar beklenmelidir?

Kürtaj sonrası hamilelik için böyle bir süre bulunmamaktadır. Hasta kendini ne zaman hazır hissederse gebelik düşünebilir.

Kürtaj sonrası ne zaman çalışabilirim?

Kürtaj sonrası birkaç saat dinlendikten sonra aynı gün kişiler çalışma hayatına dönebilir.

Kürtaj sonrası kısırlık olur mu?

Kürtaj sonrası kısırlık (infertilite) genellikle gelişmez. Ancak Asherman Sendromu (çoğunlukla sık ve aşırı kürtaja bağlı rahim içi yapışıklık) gibi farklı komplikasyonlar gelişmişse gebelik oluşmasında güçlükler yaşanabilmektedir.

Kürtaj işleminden sonra rahim içi ve tüplerde yapışıklık olur mu?

Deneyimli ve tecrübeli bir doktor tarafından yapılan işlemlerde ve steril şartlar altında işlem yapılmışsa rahim ve tüplerde herhangi bir zedelenme ya da yapışıklık olmamaktadır. Ancak rahimde yapışıklık olası kürtaj komplikasyonları arasında bulunabilmektedir.

Kürtajda rahim delinir mi?

Vakum kürtaj en tercih edilen yöntemdir ve bu yöntemde rahmin delinme ihtimali oldukça düşüktür. Eskiden kullanılan metal küret ile temizleme işleminde kürtajda rahim delinmesi olasılığı vakum yönteme göre daha yüksek olarak bulunmaktadır.

Kürtaj sonrası kan uyuşmazlığı iğnesi yapılmalı mı?

Eğer bayanın kan grubu negatif, eşinin kan grubu pozitif ise kürtaj sonrası 72 saat içinde kan uyuşmazlık iğnesi bu bayanlara yapılmalıdır.

Düşükten sonra kürtaja gerek var mı?

Düşük yapmış bir bayan mutlaka doktor kontrolüne gelmeli ve muayene edilmelidir. Özellikle ultrasonla bakılarak içeride parça kalıp kalmadığı gözlemlenmelidir. Eğer içeride parça kaldı ise vakum kürtaj ile temizlenir. Ancak içerisi temiz ise parça görülmüyorsa ek bir müdahale yapılmayabilir.

Kürtaj gebe kalmaya engel midir?

Tecrübeli ve deneyimli bir doktor tarafından yapılan standart steril şartlar kullanılarak gerçekleştirilen bir kürtaj işlemi ile olası riskler oldukça düşüktür ve gebe kalmamak için herhangi bir sorun bulunmamaktadır.

Kürtaj kaç kez olunabilir?

Kürtaj sayısı için herhangi bir sınır bulunmamaktadır. Ancak sonuçta işlem bir cerrahi müdahale olduğundan sık yapılan kürtajlarda rahimde yapışıklık gelişme riski artacak ve kürtajın diğer komplikasyonları da ortaya çıkabilecektir. Asla doğum kontrol yöntemi olarak kullanılmamalıdır.

En uygun kürtaj haftası nedir?

Kürtaj olmak için en iyi haftalar 5-7 haftalar arasındadır. 5 haftadan daha erken yapılan kürtajlarda olası dış gebelik gözden kaçırılabilir ya da kürtaj sonrası parça kalması ve yoğun kanamaya neden olur. İşlemin mutlaka 5 ve 7. haftalarda kontrollü bir şekilde yapılması daha uygundur. 7 haftanın üzerinde yapılan kürtajlarda kürtaj riskleri daha düşük haftalara göre artmaktadır.

Kürtaj sonrası adet görme zamanı nedir?

Kürtajdan sonra kişinin adet düzeni bozulur. Ancak 20-35 gün sonra adet düzeni yavaş yavaş oturmaya başlar ve düzene girer.

Kürtaj sonrası adet düzensizliği olur mu?

Kürtajdan sonra adet düzensizliği görülebilir. Ancak bu durum kalıcı değildir. Zaman ilerledikçe adet düzeni normale döner.

Kürtaj nerelerde olunabilir?

Kürtaj Antalya'da deneyimli bir Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı (Jinekolog Doktor) tarafınca hastane ve kliniklerde yapılmaktadır. Kürtaj yapan doktor tecrübesi, ortamın hijyeni, kullanılan aletlerin bakım ve sterilizasyonu oldukça önemlidir.

Fazla sayıda kürtaj olmak riskli midir?

İkinci kez kürtaj olmak ya da daha fazla sayıda kürtaj yaptırmak kişilerde minimal de olsa olası kürtaj risklerini artmaktadır. Fakat işlemin yapıldığı hijyenik ortamlar, deneyimli kürtaj merkezleri ve tecrübeli kürtaj yapan jinekologlar ile olası riskler oldukça düşecektir.

Kürtaj kızlık zarı bozulmadan yapılır mı?

Kızlık zarı birçok farklı yapı ve şekilde bulunmaktadır. Bu farklı yapı ve şekiller doğrultusunda kürtaj esnasında kızlık zarının bozulma ihtimali mümkündür. Ancak kızlık zarı bozulmadan da ince kanüller kullanarak kürtaj işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Kürtaj Antalya ve kürtaj fiyatları için lütfen bizi arayınız.

Gizlilik Bildirimi
Tüm bilgileriniz başvurma sebebiniz ve kişisel bilgileriniz yasal haklarınız kapsamında (T.C. Sağlık Bakanlığı Hasta Hakları Yönetmeliği R.G. 01.08.1998, 23420) tamamen gizlidir.

Popüler Yayınlar