KLİTORİS

KLİTORİS

klitoris
Klitoris memelilerde bulunan bir dişi dış genital organ bölümüdür. Klitoris anatomik olarak çoğu kişi tarafından bilinmez. İç dudakların yukarı birleşim yeri alt komşuluğunda bulunur. Dışarıdan sadece küçük bir kısmı görülebilir. Dışarıdan görünen kısmı yuvarlak ya da hafif oval şekillidir. Aşağısında idrar kanalı (üretra) açıklığı yer alır. 
Görünüm olarak penise benzemez. Ancak erkeklerde bulunan penisin kadındaki karşılığı olarak bilinir. Boyut ve görünüm olarak penisten farklıdır. Erkeklerde glans penis (penis başı) ucunda idrar kanalı açıklığı bulunur. Klitoriste ise herhangi bir  açıklık bulunmaz. Bu nedenle idrar yapmada herhangi bir fonksiyonu yoktur. Ancak bazı hayvanlarda klitoristen idrar kanalı çıkışı olabilmektedir. Bu tür hayvanlarda iyi gelişmiş bir klitoris bulunur.
Klitoris kadınlardaki oldukça hassas erojen (cinsel uyarılabilir) bölgelerden biridir. Cinsel zevkin alınmasında en önemli genital anatomik yapıdır. Gelişimi genital bölgede küçük bir çıkıntı ile başlar. Bu çıkıntı erkeklerde penis kadınlarda ise klitorisi oluşturur. Bu dönüşüm Y kromozomunun bulunup bulunmaması ve birçok farklı protein tarafınca gerçekleşir. Klitoris yapı olarak oldukça karmaşıktır. 
Boyutu her kadında aynı değildir. Hassasiyet derecesi de farklılık göstermektedir. Yani bazı kadınlarda daha erojen bir dokudur. Boyut olarak klitoris başı yaklaşık 5-12 mm arasında değişir. Ancak daha büyük yada küçük boyutta da olabilmektedir. Klitoriste  binlerce sinir ucunun sonlandığı bilinmektedir.

Klitoris Nerede Bulunur?

Klitoris dış ve iç bölümleri olan karmaşık bir anatomik yapıdır. Glans adı verilen baş kısmı ile dışarıdan görünmeyen gövde kısmı vardır. Baş kısmının (glans) altındaki yere frenulum adı verilir. Gövde ya da bacak kısmı ters V şeklinde iki erektil yapıdan oluşur. Erkeklerdeki korpus kavernozanın sinonimi gibidir. Klitoris tepesinde üçgen şeklinde iç dudaklar tarafınca şekillendirilen bir deri katlantısı bulunur. Alt kısmında ise iç dudakların tepe kısmının klitoris başı ile birleştiği frenulum denen kısım vardır. Klitoris bacakları vajinanın ön duvarına uzanm göstermektedir.

Klitorisin cinsellikteki önemi nedir?

Önceleri klitoris ilkel ve işlevsiz bir organ olarak kabul edilmekte idi. Sonraları yapılan anatomik ve histolojik araştırmalar klitoris gövdesinin yoğun sinir uçları ile çevrelendiğini göstermiştir. Klitoris, vestibüler bulbus (bulbus vestibuli), iç dudaklar ve idrar kanalı (üretra) iki tip damarsal yapı içerir. Bunlardan biri besleyici kan damarları, diğeri ise dokuya erektil (kanla dolduğunda sertleşen) özellik kazandıran trabeküle yapıdır. Yani klitoris cinsel uyarı sonrası boyut artışı göstermektedir. 
Klitoriste sinir uçları bol bulunmaktadır. Bu nedenle kadın vücudu ve kadın dış genital bölgesindeki en erojen nokta olup cinsel haz alımında birincil anatomik yapıdır. Klitorisin mastürbasyon ya da eş tarafından uyarılması cinsel zevk, haz ve orgazma neden olur. 
Klitoris en etkili cinsel uyarı noktasıdır. Cinsel ilişki sırasında klitoris uyarısı devam etmektedir. İlişki sırasında klitorise kısmi baskı uygulanmakta ve sürtünme ile birlikte uyarılmaya devam etmektedir. Klitoris bacakları vajen ön ve yan duvarına doğru uzanmakta olduğundan ilişki sırasında klitorisin bu içte yer alan kısımlarından da uyarılma olmaktadır. 
Klitoris uyarılması doğrudan ya da dolaylı olarak gerçekleşebilmektedir. Direk uyarı yanında iç dudaklar ve vajinanın uyarılması ile dolaylı olarakta uyarılabilmektedir. Klitorisin glans ya da baş kısmı diğer bölgelere göre en hassas kesimidir. Klitorisin elle uyarılması parmağın ileri geri yönlü ve çevresel hareketi ile yapılabilir. Klitorisin bu şekilde elle periyodik hareketler ile uyarılması cinsel haz ve orgazma neden olur. 
Klitoris anatomik olarak vajenin yukarısında ayrı olarak bulunur. Bu nedenle ilişki sırasında kendiliğinden doğrudan uyarılma olmamaktadır. İlişki sırasındaki klitoris uyarılması genellikle dolaylı olarak gerçekleşir. İlişki sırasında klitoris doğrudan ancak elle uyarılabilir. Vajinadan gelen lubrikal (kayganlaştırıcı) sıvı klitorisin doğrudan uyarılmasını kolaylaştırmaktadır.

Popüler Yayınlar