HAFTA HAFTA GEBELİK

HAFTA HAFTA GEBELİK

Hafta hafta gebelik ultrason görüntüleri konulu yazımızda bebeğinizin anne karnındaki haftalık gelişimini, hafta hafta bebek kilosu ve hafta hafta bebek boyu için ölçümler bulabilirsiniz. Hafta hafta bebek gelişimi 1 haftalık bebekten 40 haftalık bebeğe kadar olan değişim ve gelişim sürecini kapsamaktadır. Antalya gebelik eğitimi, takibi ve doğum düşünen kadın doğum doktoru arayan bayanlar gebelik eğitimi, takibi ve doğum hakkında detaylı bilgi için kliniğimizi arayabilirler. Antalya'ya yakın Konya, Denizli, Afyon, Isparta, Burdur, Muğla, Fethiye, Karaman gibi illerde bulunan gebelik düşünen bayanlarda gebelik ve doğum konusu ile ilgili kliniğimizle iletişime geçebilirler.

Bebeğin her gebelik haftası için belirtilen boy ve kilosu normal seyrinde giden gebeliklerdeki yaklaşık ölçümleri göstermektedir. Ayrıca her gebelik haftası için tanımlanan değişimler her bebek ve annede farklılıklar gösterebilir. Bebeğin hafta hafta gelişimini anlattığımız bu yazı anlaşılması kolay ve akıcı bir dille yazılmaya çalışıldı. Hafta hafta gebelik değişimlerini merakla okuyacağınızı umarız. Sağlıklı bir gebelik ve doğum süreci geçirerek bebeğinize kavuşmanız dileğiyle.

GEBELİK HAFTASI HESAPLAMA için bu bağlantıyı kullanabilirsiniz.



GEBELİK HAFTALARI BOY KİLO ÇİZELGESİ





1. Gebelik Haftası

Hafta hafta gebelik serüveni bebeği oluşturacak yumurtanın seçilmesi sonrası tüm gizemiyle başlamak üzeredir. Gebelik haftası hesaplama için son adet tarihinin ilk günü başlangıç olarak alınır. Bu hesaplamaya göre aslında ilk 2 haftada daha gebelik oluşmamıştır. Bu dönemde yumurtalıklarda (overler) yumurtayı içinde barındıran içi sıvı dolu folikül gelişimi başlayacaktır. Yumurtada çok sayıda folikül bulunur. Ancak bunlardan sadece biri yumurtlamayı sağlayacak baskın (dominant) folikül olarak gelişir.Yumurtlama adet döngüsünün yaklaşık 14. gününde yumurtanın yumurtalık yüzeyinden ayrılması ile olur.


Hafta Hafta Gebelik

2. Gebelik Haftası

Yumurtanın yumurtalıktan (over) atılması sonrası rahim ile yumurtalık arasında uzanan (fallop tüpü) tüpün ucundaki saçaklı yapılar (fimbriyalar) yumurtayı tutar. Saçaklar tarafından tutulan yumurta (oosit) tüp içindeki küçük tüysü yapılar ve kasılma hareketleri ile tüp içinden rahme doğru taşınır. Sperm ise rahim içinden tüplere doğru hareket eder. Tüplerin ampulla olarak adlandırılan yaklaşık 1/3 dış kesiminde yumurta ile karşılaşır. Yumurtaya ulaşan spermlerden sadece biri ile birleşme olur. Bu olaya fertilizasyon (fekondasyon) denir.

3. Gebelik Haftası

Yumurta ile birleşen sperm zigotu oluşturur. Zigot tek çekirdekli bir hücredir. Gebelik artık başlamıştır. Bu hafta gebelik hücresel düzeyde gerçekleşen olayları kapsar. Bu nedenle gebelik daha gözle görülecek düzeyde değildir. Bu tek hücreden mükemmel özellikleri olan tek bir insan meydana gelir. Zigot tüpte rahme (uterus) doğru ilerlerken ikinin katları şeklinde bölünmeye başlar. Zigotun bölünmesiyle çok sayıda hücre (12-16 hücre) içeren morula  oluşur. Morula rahme ulaştığında bölünen hücrelerle çevrelenmiş içerisi sıvı dolu bir küre şekline gelir. Oluşan bu yapı bilastokist (blastosist) olarak isimlendirilir. Üçüncü hafta sonunda blastokist rahim içine yapışır. Artık rahim içi gebelik başlamıştır.

4. Gebelik Haftası


4 haftalık gebelik

4 haftalık bebek için gebelik boyutu 0.1 mm civarındadır. Döllenmenin altı ve yedinci günlerinde blastokist denen içi sıvı dolu hücre yumağı rahim içi zara (desidua) yapışır. Bu olaya tıpta implantasyon denir. Sonrasındaki üç dört günlük sürede bilastokist rahim içi zara bütünüyle gömülür.  Bu haftanın sonunda rahim içi zardaki tutunma yeri iyileşerek kapanır. Rahim zarı içinde yuvalanmasına devam eden embriyonun trofoblast olarak bilinen bazı hücreleri tarafından desidua denen rahim zarındaki kılcal damarların yırtılması sonucu küçük kan gölcükleri meydana gelir. Oluşan bu mikro kan gölcükleri embriyonun beslenmesini sağlayacaktır. Bebeğin içinde yüzdüğü amniyon sıvısı bu hafta oluşmaya başlayacaktır. Aynı zamanda yolk kesesi denilen embriyoyu besleyen yapı ile koryonik kavite bu hafta gelişir. Bu dönemde gebelik gözle görülemez. Ultrason ile saptanamaz.

5. Gebelik Haftası


5 haftalık gebelik

5 haftalık bebek için embriyo boyu yaklaşık  1 mm civarındadır. Ağırlığı ise 0.1 gramdan azdır. 5 haftalık gebelik rahim zarında küçük bir kese şeklindedir. Bu kese rahim içi zara kısa bir sapla bağlıdır. Kese içinde disk şeklinde izlenen embriyo ile onu çevreleyen beslenme ve gelişimi sağlayan birkaç adet boşluk bulunur. Bu kesenin ultrason ile saptanması oldukça güçtür. Bebek eşi yani plasentanın damarlanması bu hafta oluşur. Haftanın başında iki tabakalı bir disk şeklinde olan embriyo haftanın sonunda  3 tabakalı bir disk halini alır. Sinir sisteminin gelişeceği nöral plak bu hafta oluşur. İlkel görünümlü kalp ilk kez bu hafta gelişir. Bebek eşi yani plasentadaki damarlanma göbek damarı (umblikal arter) ile embriyo içindeki gelişmeye başlayan basit damar ağları ile birleşir.

6. Gebelik Haftası


6 haftalık gebelik

6 haftalık bebek için embriyo boyu yaklaşık 4 mm civarındadır. Ağırlığı ise 0.5 gramdan azdır. 6 haftalık gebelikte embriyo disk halinden silindirik şekline gelir. Bu hafta başında gövde yan kesimlerinde kübik şeklinde birkaç adet segment görülür. Bu yapılara embriyolojide somit adı verilir. Her bir somit kendi seviyesindeki deri, kas, kemik ve kıkırdak gibi dokuları oluşturmak üzere farklılaşır. Yine bu hafta içinde sinir borusu oluşumu gerçekleşir. Bu haftanın sonuna doğru embriyo gövdesi kıvrılır. Bu kıvrılma ve bükülme hem baş ve kuyruk ekseni düzleminde hem de yan taraflardan bükülme şeklinde gerçekleşir. Embriyo görünüm olarak kabaca dolgun bir hilal şeklini alır. Embriyoya bağlı ve ona besin sağlayan yuvarlak şekilli  yapıya vitellüs kesesi adı verilir.  Haftanın başlarında embriyodan büyük olan vitellüs kesesi haftanın sonlarına doğru iyice küçülür. Haftanın başında belirginleşmeye başlayan kalp kabarıklığı haftanın sonuna doğru daha iyi görülür. Tek yönlü bir kan akımı vardır. Sırt bölgesinde somit sayısı artar. Önde yutak katlantıları oluşur. Beşinci haftada gelişime başlayan nöral tüp bu haftanın sonunda kapanır. Nöral tüpteki kapanma bozuklukları nöral tüp defekti olarak bilinir. İlkel barsak oluşumu bu hafta başlar. Embriyo bir bebeğe benzemese de artık şekillenmeye başlamıştır. Ultrasonla gebelik kesesi görülebilir. Ancak embriyoyu görmek güçtür.

7. Gebelik Haftası


7 haftalık gebelik

7 haftalık bebek için embriyo boyu yaklaşık  11 mm civarındadır. Ağırlığı ise 1 gramdan azdır. Karın ultrasonu ile kalp atımları rahatlıkla saptanır. Kalp atımı 100 atım/dakikanın üzerindedir. Dördüncü haftanın sonlarında oluşmaya başlayan başın her iki yanında bulunan yutak katlantıları belirginleşerek sayısı artar. Bu katlantılar baş, yüz ve boyundaki çeşitli dokuların oluşumundan sorumludur. Haftanın sonunda somit çiftlerinin sayısıda artar. Toplamda 40 civarına ulaşır. Kol ve bacak çıkıntıları bu hafta içinde belirir. Yassı, oval bir görünümleri vardır. Haftalar ilerledikçe silindirlik hal alır. Uç kısımlarda ise parmaklar belirir. Önceleri küçük çıkıntılar şeklinde olan parmak tomurcukları hafta ilerledikçe uzar. Başın büyümesi belirginleşir. Göz ve kulak tomurcukları ortaya çıkar. İç organlar gelişmeye başlar.

8. Gebelik Haftası


8 haftalık gebelik


8 haftalık bebek

8 haftalık bebek için bebeğin boyu 16 mm, bebeğin ağırlığı ise 1 gramdır. İç organların gelişimi devam etmektedir. İlkel böbrekler yukarı doğru (normal yerlerine doğru) harekete başlar. Kalp gelişimi bu haftada son şekline ulaşır. Ancak damar sistemi gelişimine devam eder. Organların geliştiği bu dönemler özellikle olumsuz dış etkenlere oldukça hassastır. Radyasyon, kimyasal toksik maddeler, gebelikte kullanılmayan bazı ilaçlar organogenez (organların gelişimi) olarak bilinen bu dönemi olumsuz yönde etkileyebilir. Etkilenme organlarda kusurlu gelişmelere neden olabilir. Kol ve bacaklar gelişimini sürdürürken eller ve ayaklarda şekillenir. Barsaklar oluşmaya başlar. Karın bölgesi belirginleşir. Göz ve dış kulak gelişimi devam etmektedir. Göz kapakları henüz oluşmadığından gözler seçilebilmektedir. Kulaklar gelişirken aynı zamanda yukarı doğru normal yerlerine uzanır. Dış genital bölgede bir kabarıklık oluşur. Orta barsak göbek bağı düzeyinde 12 haftaya kadar fıtıklaşır. Kalın barsağın uç kısmı yani rektum bu hafta ayrılır.

9. Gebelik Haftası


9 haftalık gebelik

9 haftalık bebek için bebeğin boyu 23 mm, bebeğin ağırlığı ise 2 gramdır. Kas ve kemik dokuların gelişimi belirginleşir. Bu dönemde embriyoda kas refleks hareketleri görülebilir. Cinsiyet oluşumu başlamıştır. Ancak ultrason ile cinsiyet erkek yada kız olarak ayrılamaz. Kol ve bacaklar büyürken el ve ayak parmaklarda şekillenmeye devam etmektedir. İç organlar gelişimini sürdürür. Göz ve dış kulak gelişimi devam eder.

10. Gebelik Haftası


10 haftalık gebelik

10 haftalık bebek için bebeğin boyu 3 cm, bebeğin ağırlığı ise 4 gramdır. Bu haftada embriyo artık bebek görünümüne çok benzemektedir. Yüz, çene, burun ve dudaklar iyice ortaya çıkar. Kulak kepçeleri belirginleşir. Göz kapaklarının oluşmasıyla gözler kapanır. Dış genital organların gelişimi devam eder. Ancak cinsiyet ayrımı yapmak zordur. Anüs bölgesindeki zar yapı (anal membran) bu haftanın sonuna doğru açılır.

11. Gebelik Haftası

11 haftalık bebek için bebeğin boyu 4 cm, bebeğin ağırlığı ise 7 gramdır. Bu hafta embriyo döneminin son haftasıdır. Baş boyutu artarak gövde ile eşitlenir. Beyin gelişimi hızlanır. Baş popo uzunluğu bu haftadan ondördüncü haftaya kadar ikiye katlanır. İç organlar , kol ve bacaklar gelişimini sürdürür. El ve ayaklarda tırnak oluşumu başlarken kafa derisinde de saç kökleri oluşmaya başlar. Bebek içinde yüzdüğü amniyon sıvısında irkilme hareketleri yapar. Cinsiyet biraz daha belirginleşmeye başlar. Ancak hala cinsiyeti görmek için erkendir. Bebeğin eşi yani plasenta gelişimi olgunlaşarak bebeğin kalp damar sistemi ile birlikte fetal kan dolaşımı işlevselliğini artırır.

12. Gebelik Haftası


12 haftalık gebelik

12 haftalık bebek için bebeğin boyu 6 cm, bebeğin ağırlığı ise 14 gramdır. Bu hafta embriyo döneminin bittiği fetal dönemin başladığı haftadır. Bebeğin cinsiyeti bu haftadan itibaren ultrason ile görülebilir. Kollar ve bacaklar uzar. Artık bebek elleri, kolları, ayakları, bacakları, kafa ve gövdesi ile dış görünüm olarak doğum öncesi bebeğe çok benzemektedir.  Ses telleri gelişir. Üst damak birleşir. İç organları oluşmuştur. Kalbi ve kan dolaşımı ile kusursuz bir görünüme kavuşmuştur. Bu dönemde yandan alınan ultrason görüntülerinde bebeğin kafa şekli doğum sonrası halinin neredeyse aynıdır. Barsakların  gelişimi ve karın boşluğuna yerleşmesi devam eder.




13. Gebelik Haftası

13 haftalık bebek için bebeğin boyu 8 cm, bebeğin ağırlığı ise 23 gramdır. Cinsiyet biraz daha belirginleşir. Gelişim tüm hızıyla devam eder. Bebek içinde yüzdüğü sıvıyı (amniyon sıvısı) yutarak sonrasında idrar olarak tekrar çıkartır. Karaciğer, pankreas ve böbrekler ile barsak sistemi etkin bir şekilde çalışmaktadır. Baş ve yüz gelişimine devam eder. Kulaklar yukarı, gözler içe doğru normal yerlerine gelir. Ağız içi yapılar, tükrük bezleri, tiroid bezi gelişimini sürdürür. Dilimizdeki tat alma hücreleri oluşmaya başlar.

14. Gebelik Haftası

14 haftalık bebek için bebeğin boyu 9 cm, bebeğin ağırlığı ise 43 gramdır. Bir ay öncesine kadar olan sürede bebeğin boyu ikiye katlanmış, ağırlığı ise 6 kat artmıştır. Kol ve bacak hareketleri başlamıştır. Kemikler gelişerek güçlenir. Bebeğin içinde yüzdüğü sıvı akciğerlerine girerek anne karnında nefes alma başlar. Ultrasonda parmak emme hareketi görülebilir. Prostat bezi ve yumurtalıklar gelişir. Bebeğin cildinde ince tüğler (lanugo tüyleri) belirir.

15. Gebelik Haftası

15 haftalık bebek için bebeğin boyu 10 cm, bebeğin ağırlığı ise 70 gramdır. Bebek bu hafta bir elmadan büyük değildir. Cildi çok ince olan bebeğinizde küçük ince tüyler (lanugo) biraz daha belirginleşir. Ultrasonda bükülme, sıçrama, el, kol ve bacaklarda hareketler izlenebilir. Kulak içi küçük kemikçikler (malleus, inkus ve stapes) serleşerek işitme fonksiyonu gelişimini sürdürür. Bu haftada artık bebeğinize müzik dinletmeye başlayabilirsiniz.

16. Gebelik Haftası

16 haftalık bebek için bebeğin boyu 11 cm, bebeğin ağırlığı ise 100 gramdır. Bebeğinizin tat duyusu oluşmuştur. Kaş ve kirpikleri daha belirginleşir. Saçları uzar. Bu haftadan itibaren anne bebek hareketlerini hissedilebilir. Kilolu bayanlar ya da bebek eşi rahmin önünde olan bayanlar bebeğin tekme, irkilme, sıçrama gibi  hareketlerini daha sonraki haftalarda hissedilebilir. Utrasonda bebeğin yutma, esneme, parmak emme gibi hareketleri rahatlıkla görülebilir. İnce bir cildi olan bebeğinizde deri altı yağ tabakası belirir. Bu hafta ve devamındaki birkaç hafta üçlü test zamanıdır.

17. Gebelik Haftası

17 haftalık bebek için bebeğin boyu 13 cm, bebeğin ağırlığı ise 140 gramdır. Bebek hereketleri daha belirgin olarak hissedilir. Deri altı yağ doku kalınlığı artmaya devam eder. Bebeğin barsak ve sindirim sistemi gelişimi devam ederken mekonyum denen ilk barsak atıkları oluşmaya başlar. Bu atıklar doğuma kadar barsak içinde birikmeye devam edecektir. Vucük ve ekstremite kıvrımları biraz daha ayrıntı kazanır. Kalp hızlı bir şekilde çalışarak litrelerce kanı vücuda pompalarken, akciğerlerde amniyon sıvısı ile sürekli yıkanmaktadır.

18. Gebelik Haftası

18 haftalık bebek için bebeğin boyu 14 cm, ağırlığı ise 195 gr olmuştur.  Bebeğin eşi yani plasenta gelişimi büyük oranda sağlanmıştır. Plasenta bebeğe aktarılan besinler için adeta bir köprü görevi görür. Bebeğin derisi verniks kazeoza (vernix caseosa) denilen bebeğin cildini koruyan beyaz bir madde ile kaplanmaktadır. Bu madde bebeği amniyon sıvısından doğuma dek lanugo denilen tüylerle birlikte koruyan bir örtü oluşturmaktadır. Bebeğin irkilme, tekme gibi hareketlerini anne daha rahat hisseder. Akciğerlerde küçük hava kesecikleri (alveol) oluşumu meydana gelir. İç genital organların oluşumu devam eder. Üçlü testi yüksek gebelere bu haftada doktoru tarafından amniyosentez önerilebilmektedir. Bu haftadan itibaren yirmiikinci haftaya kadar ayrıntılı gebelik ultrasonu zamanıdır. Bebeğin bütün organları, dış görünümü, kol bacak ve elleri radyolog tarafından detaylı olarak incelenir.

19. Gebelik Haftası

19 haftalık bebek için bebeğin boyu 15 cm, ağırlığı ise 240 gr civarındadır. Bebeğin anne karnında uyku ve uyanıklık dönemleri olmaktadır. Sinir sistemi gelişmeye devam eden bebek oldukça hareketlidir. Saçları uzar. Duyu organları iyice gelişmiştir. Hareketleri önceki haftalara göre daha serttir. Beyin ve sinir ağı gelişimi ise devam eder.

20. Gebelik Haftası


20 haftalık gebelik

Gebelik süreci artık yarılanmıştır. 20 haftalık bebek için bebeğin boyu 16 cm, ağırlığı 300 gr olmuştur. Bebeğin duyu organları iyice gelişir. Bu haftada sese tepki verebilmektedir. Duyu organlarının beyindeki yerleri şekillenerek işlevsellik kazanır. Müzik dinletilen bebekte hareketler görülebilir. Annenin mide ve barsak hareketleri, kalp atımı ve nefes alması ile oluşan karmaşık uğultulu ses bebek için artık vazgeçilmez bir müzik olmuştur. Doğum sonrası bile bu sesler bebeğe huzur verir. Kas ve kemikler iyice gelişir.

21. Gebelik Haftası


21 haftalık gebelik

21 haftalık bebek için bebeğin boyu 27 cm, ağırlığı 360 gramdır. Gelişimini büyük oranda tamamlayan bebek artık kilo almaya başlar. İlk yarıda görülen büyüme hızı azalır.  Saçları uzar. Kaş ve kirpikleri daha belirgin hale gelir. Rahim içinde artık oturma pozisyonuna yakın bir halde durmaya başlar. Güçlenmiş kalp kası önceki haftalara göre kanı daha etkin bir şekilde vücuda pompalamaktadır. Akciğerlerdeki hava kesecikleri (alveoller) gelişmeye devam eder. İç genital organlar gelişimini tamamlamıştır. Bebeğin artık uyku ve uyanıklık dönemleri vardır. Bu durum gebelik ilerledikçe belli bir düzene girer.

22. Gebelik Haftası


22 haftalık gebelik

22 haftalık bebek için  bebeğin boyu 28 cm, bebeğin ağırlığı 430 gramdır. Bacaklar karın üzerine doğru sıkıca bükülmeden amniyon sıvısı içinde hala rahat hareket edebilmektedir. Bu nedenle bebeğin attığı tekmeleri anne belirgin olarak hisseder. Bu haftadan itibaren daha istikrarlı bir kilo alımı başlayacaktır. Artık bebeğinizin dış görünüşü, baş, gövde, kol ve bacakları yeni doğan bir bebek ile benzer görünümdedir. Bebeğin dudakları belirginleşmiştir. Göz kapakları kapalı olup gözler şekillenmiştir. Ancak gözün iris kısmındaki renk oluşumu henüz yoktur. Yani bebeğinizin göz rengi daha belli değildir. Diş eti çizgisinin altında bebeğin diş tomurcukları oluşmaya başlamıştır. Pankreas gelişimini sürdürürken hormon üretimi de meydana gelmektedir. İnsülin hormonu salgılanmaya başlar.

23. Gebelik Haftası


23 haftalık gebelik

23 haftalık bebek için bebeğin boyu 29 cm,  kilosu ise 500 gramdır. Cilt rengi pembe olup derisi buruşuk görünümdedir. İç kulak kemikçikleri (malleus, inkus ve stapes) göreve başlar. Beyinde işitme merkezi önceki haftalarda gelişmiştir. Bebeğiniz artık yüksek sesleri anne karnında duyabilir. Örneğin sinemada izlediğiniz bir filmi yada yüksek sesle dinlediğiniz bir müziği bebeğinizde duyar. Bazı kişiler bu haftalarda bebeklerine klasik müzik dinletmektedir. Duyu organlarının gelişmesi bebek hareketlerine de yansır. Seslere hareket ederek tepki verirler.

24. Gebelik Haftası


24 haftalık gebelik

24 haftalık bebek artık 30 cm boyunda ve 600 gr ağırlığındadır. Bu haftada fetüs uygun şartlar sağlandığında anne karnı dışında yaşatılabilmektedir. Bu durum viabilite olarak tanımlanır. Viabilite her ne kadar 24 hafta sınırında olsada aslında her ülke için farklıdır. Gelişmiş ülkelerde viabilite sınırı gelişmekte olan ülkelere göre daha erken haftalardadır. Akciğerlerde bronş ve bronşioller gelişirken hava keseciklerinde de (alveoller) sürfaktan yapımı başlamıştır. Sürfaktan akciğerlerin sönmesini engelleyen yüzey gerilimi oluşturan bir maddedir. Sürfaktan yapımındaki olası bozulmalar doğumda bebeklerde solunum sıkıntısına neden olacaktır. Bebeğin ayak ve parmak izi belirginleşmeye başlar. Avuç çizgileri oluşur.

25. Gebelik Haftası


25 haftalık gebelik

Bebeğiniz büyüyor. 25 haftalık bebek için bebeğin boyu 35 cm ve bebeğin ağırlığı 660 gramdır. Artık bebeğinizin cildindeki kırışıklık azalarak yeni doğan bebeğin cildine daha yakın hale gelecektir. Bunun nedeni zamanla artan cilt altı yağ doku kalınlığıdır. Bebeğiniz artık tat almaya başlar. Amniyon sıvısını yutar. Saçları uzayan bebeğin saç rengi de belirir. Ancak doğumdan sonra saç rengi değişebilir. Beyin gelişimi ile birlikte bebeğin dokunma duyusu da gelişir. Göz ile beyin arasındaki bağlantıyı sağlayan optik sinir çalışmaya başlar. Artık bebek ışığa tepki verebilmektedir.

26. Gebelik Haftası


26 haftalık gebelik

Bebeğiniz sizi şaşırtmaya devam ediyor. 26 haftalık bebek için bebeğin boyu 36 cm, bebeğin ağırlığı ise 760 gr kadardır. İşitme sinirlerinin gelişmesiyle bebek dışardan gelen seslere tepki veriyor. Annenin yüksek sesle izlediği bir film yada dinlediği müzik nedeniyle rahme geçen ses dalgaları bebekte hareketlenmeye neden olur. Anne karnındaki bebek gözlerini açarak etrafa bakabilir. Rahme geçen ışık bebek tarafından fark edilir. Anne karnında küçük nefes alma hareketleri doğum sonrası için bir egzersiz gibidir. Akciğerde sürfaktan üretimi tüm hızıyla devam eder. Sürfaktan bebeğin akciğer gelişiminin bir göstergesidir.

27. Gebelik Haftası


27 haftalık gebelik

Doğuma üç ay kaldı. 27 haftalık bebek için bebeğin boyu 37 cm, bebeğin kilosu 875 gr kadardır. Onun artık anne karnında düzenli bir yaşamı vardır. Bebek belli aralıklarla anne karnında uyur ve uyanır. Gözlerini açıp kapatır. Başparmağını ağzına alarak emmeye başlar. Ara sıra tekme atar. Bazen de hıçkırabilir. Gözün retina tabakası oluşmuştur. Bebeğimiz anne karnında olsa da artık gece ve gündüzün farkındadır. Retina, optik sinir ve görme merkezindeki gelişim ışığı algılaması ve tepki vermesine neden olur.

28. Gebelik Haftası

28 haftalık bebek için bebeğin boyu 38 cm, bebeğin kilosu 1000 gr kadardır. Bebeğimiz gözlerini açıp kapatır. Işık olan tarafa doğru başını çevirebilir. Kaş ve kirpikleri oluşmuştur. Saçları biraz daha uzamıştır. Bebeğin uyku ve uyanık kaldığı dönemleri vardır. Bu haftada doğan bebekler küvöz desteği ile büyük oranda yaşatılabilmektedir. Bebeğin yağ doku hacmi artmaya başlar. Bu artış onu rahim dışı ortama hazırlamaktadır. Doğduğu zaman vücut ısısının korunmasında cilt altı yağ doku kalınlığı önemlidir.

29. Gebelik Haftası

29 haftalık bebek için bebeğin boyu 39 cm, bebeğin kilosu 1150 gramdır. Artık anne karnında kıpır kıpır hareket eden, uyuyup uyanan, başparmağını emen, göz kırpan, el ve kollarını hareket ettiren, ayakları ile tekme atan büyük oranda gelişmiş bir bebeğimiz var. Bebeğimizin kemikleri sertleşir. Kasları güçlenir. Baş ve beyin büyümesi orantılı olarak devam eder. Erkek bebeklerde testisler sktoruma doğru inmektedir. Kız bebeklerde ise klitoris belirginleşir. Duyu organları daha işlevsel hale gelmiştir. Dokunma, koku, tat alma, göz hareketleri, ses ve ışığa tepki gibi birçok duyusal faliyet gerçekleşmektedir.

30. Gebelik Haftası

30 haftalık bebek için bebeğin boyu 40 cm, bebeğin kilosu 1320 gramdır. Bebeğin kan hücreleri artık karaciğerden ziyade kemik iliği tarafından sağlanmaktadır. Lanugo denen ince tüyler kaybolmaya başlar. El ve ayak tırnakları uzamaya devam eder. Gözlerini açıp kapatarak, ses ve ışık olan tarafa doğru tepki vermektedir. Braxton Hicks kontraksiyonları denen rahmin gerginliğini sağlayan uterus kasılmaları bu haftalarda görülebilmektedir. Bu kasılmalar annede kasık ağrılarına neden olur.

31. Gebelik Haftası

31 haftalık bebek için bebeğin boyu 41 cm, bebeğin kilosu 1500 gramdır. Üçüncü trimesterde bebeğin kilo alımı boy uzamasına oranla daha fazladır. Cilt altı yağ doku kalınlığı artar. Bebeğin cildi doğumdaki görünümü ve rengine yaklaşır. Akciğerler büyük oranda gelişmiştir. Sürfaktan üretimi devam ederek bebeği doğuma hazırlar. Sindirim sistemi gelişmiştir. Beyin gelişimi devam eder. Bebeğin kemik gelişimi de bu haftalarda daha belirginleşir.

32. Gebelik Haftası

32 haftalık bebek için bebeğin boyu 42 cm, bebeğin kilosu 1700 gramdır. Bebek hızla kilo almaktadır. Kas, kemik gelişimi ve yağ doku artışı bebeğin hızlı kilo almasına neden olur. Cilt altı yağ doku belirginleştikçe bebeğin cildi kırmızıdan pembeye doğru renk değiştirir. Cilt altı yağ doku artışı ayrıca bebeğin ısı regülasyonu için oldukça önemlidir. Bebeğin kilo alıp büyümesi rahim içindeki hareket alanını daraltmaktadır. Saçları, kirpikleri ve tırnakları iyice uzamıştır.

33. Gebelik Haftası

33 haftalık bebek için bebeğin boyu 44 cm, bebeğin ağırlığı 1920 gramdır. Bebek gününün çoğunu uykuda geçirir. Bebeğin içinde yüzdüğü sıvı olan amniyon sıvısının miktarı bu haftalarda en fazla değerdedir. Bebeğin iskeleti kemikleşmeye devam ederken kafatası kemiklerinde birleşme daha tam olmamıştır. Kafatası kemikleri doğumun kolay gerçekleşebilmesi adına daha tam olarak sertleşmemiş olup bebeğin kafatası kemikleri esnektir.

34. Gebelik Haftası

34 haftalık bebek için bebeğin boyu 45 cm, bebeğin kilosu 2145 gramdır. Bebeğimiz artık kilolu olup bu haftada bebeğin akciğerleri çok iyi gelişmiştir. Bu hafta anne karnında genellikle bebek baş aşağı pozisyonda durur. Bebeğin bağışıklık sistemi gelişimini sürdürürken anneden gelen antikorlar ile vücut savunması güçlenir. Bebeğin kas iskelet sistemi iyice gelişmiştir. Kol ve bacakları kuvvetlidir. Ellerini yumruk yapıp açabilir. Ancak rahim içi hareket alanı doğum yaklaştıkça daralmaktadır.

35. Gebelik Haftası

35 haftalık bebek için bebeğin boyu 46 cm, bebeğin kilosu 2380 gramdır. Bebeğimiz doğuma neredeyse hazırdır. Bu haftalarda erken doğum olduğunda bebekler büyük oranda bir sıkıntı yaşamamaktadır. Akciğerleri, kalp ve iç organları tamamen gelişmiştir. Beyin gelişimi doğuma yakın bir bebekle benzerdir. Bebeğin kilosu artmıştır. Anne rahminde bebeğin hareket edecek alanı kalmadığından bu haftalarda anneler bebek hareketlerinin azaldığını düşünebilir. Erkek bebeklerde testisler skrotuma indi. Bebeğin oluşan ayak ve el tırnakları uzamaktadır. Bu haftadan sonra amniyon sıvısında bir miktar azalma başlayacaktır.

36. Gebelik Haftası

36 haftalık bebek için bebeğin boyu 48 cm, bebeğin kilosu 2650 gramdır. Bebek büyük oranda baş aşağı pozisyonda olup doğuma hazırlanmaktadır. Bu haftada bebeğin başı doğum kanalına doğru inmeye başlar. Bu durum angajman (engagement) olarak bilinir. Bebeğimiz iyice kilo almıştır. Bebek kilo aldıkça bebeğin cildindeki kıvrım ve katlantılar belirginleşir. Artık doğmaya hazırdır. Braxton Hicks kontraksiyonları denen rahim kasılmaları bu haftalarda biraz daha sık oluşur.

37. Gebelik Haftası

37 haftalık bebek için bebeğin boyu 49 cm, bebeğin kilosu 2850 gramdır. Beklenen haftalar yaklaştı. Artık bebek doğuma hazırdır. Akciğerler doğum sonrası işlevi için solunum egzersizlerine devam ederken sürfaktan üretimi ile hava kesecikleri göreve hazırdır. Bebeğimiz kilo almaya devam eder. Cilt ve iç organlarda yağ birikimi ile doğum sonrası ısı regülasyonu daha kolay sağlanacaktır. Bebeğin ellerinde tutma ve bırakma refleksi görülür. Rahim içi hareket alanı iyice daralmıştır.

38. Gebelik Haftası

38 haftalık bebek için bebeğin boyu 50 cm, bebeğin kilosu 3100 gramdır. Lanugo tüyleri denen gebeliğin erken haftalarında çıkan ince tüyler büyük oranda dökülmüştür. Bebeğin cildi verniks kazeoza (vernix caseosa) denen beyaz yağlı bir tabaka ile kaplıdır. Bu tabaka bebeğin cildini koruyan bir örtüdür. Bebeğin ağırlık artışı devam eder. Boyu bir miktar daha uzar. Doğum yaklaşmıştır. Doğum hazırlıkları yapılır.

39. Gebelik Haftası

39 haftalık bebek için bebeğin boyu 51 cm, bebeğin kilosu 3300 gramdır. Bu haftalarda bebekte fazla bir değişim olmaz. Boyu hafif uzar bir miktar daha kilo alır. Lanugo tüyleri iyice dökülür. Derinin dış katmanındaki kısmında dökülme ve ciltte yenilenme izlenir. Bebeğimiz uyuyup uyanır. Gözlerini açıp kapatarak etrafa bakar. Çevredeki sesleri dinler. Dünyaya gelmek için adeta sabırsızlanır.

40. Gebelik Haftası

40 haftalık bebek için bebeğin boyu 52 cm, bebeğin kilosu 3500 gramdır. Normal seyrinde giden gebeliklerde bebeğin başı doğum kanalına girmiştir. Bebeğin kafatası kemikleri doğumun kolay gerçekleşebilmesi için yumuşak ve elastiktir. Kafatası kemiklerinde birleşme tam olmayıp doğum sonrası devam edecektir. Bebeklerin çoğu bu hafta ve öncesinde annelerine kavuşmuştur. Mucizevi bir şekilde başlayan ve devam eden gebelik süreci artık sonlanmıştır. Bundan sonra artık bebeğinizin an ve an büyümesini bizzat görecek ve bu büyük mutluluğu daima hissedeceksiniz.

Antalya gebe eğitimi, gebelik takibi ve doğum için kliniğimizle iletişime geçebilirsiniz.


Popüler Yayınlar