GENİTAL SİĞİL TEDAVİSİ ANTALYA, HPV AŞISI FİYATLARI 2019

Genital siğil tedavisi Antalya yazımızda genital siğil oluşumu ve tedavisi hakkında bilgiler bulunmaktadır. Genital siğil (genital kondilom, cinsel siğil) oluşumuna Human Papilloma Virüs (HPV, insan papilloma virüs) neden olur. HPV cinsel yolla bulaşarak genital bölgede kondilom olarak bilinen siğillerin oluşumuna yol açar. Cinsel yolla bulaşan virüs aylarca sessiz (kuluçka dönemi) kaldıktan sonra lezyonlar görülebilir. 

Lezyonların çoğu boyut olarak 1cm'nin altındadır. Gelişen lezyonların ise yaklaşık yarısı birkaç yılda kaybolur. Ancak genital siğiller tedavi edilse bile tekrarlama oranları yüksektir. Cinsel aktif bayanların çoğu bu virüs ile karşılaşmıştır. Özellikle 18-25 yaş arası görülme oranı artmaktadır. Virüs ile karşılaşan bayanların çoğunda genital siğil gelişmezken bir kısmında karnıbahar görünümünde kabarık pembe ya da beyaz verrüköz lezyonlar (kabarıklık, verrüköz papül) ortaya çıkar. Özellikle kişinin bağışıklık durumu bu viral enfeksiyonun temizlenmesinde oldukça önemlidir. 


HPV'nin yüzlerce tipi bulunmaktadır. Her tip vucudun farklı bölgelerinde siğil oluşumuna yol açar. HPV tip 6 ve 11genital bölgede siğile neden olur. Bu HPV tipleri genital kondilomların %90'ından fazlasına sebep olmaktadır. Genital bölgedeki (rahim ağzı, vajina, vulva) bu virüsler kondiloma aküminata denen lezyonların gelişimine yol açar. Lezyonlar sadece genital bölgede değil anal bölgede de görülür. HPV tip 16, 18, 31 ve 45 ise rahim ağzına (serviks bölgesi) yerleşerek rahim ağzı kanseri (serviks kanseri) gelişimine neden olabilmektedir. Özellikle HPV tip 16 ve 18 rahim ağzı kanseri gelişiminde diğer tiplere göre yaklaşık %70-75 oran ile daha sık görülmektedir.




Genital bölgede oluşan siğiller farklı boyut ve şekilde görülebilen pütürlü, sapsız lezyonlardır. Ancak lezyonlar bazen saplıda olabilmektedir. Dış genital bölgedeki lezyonlar gözle (inspeksiyon ile) görülebilirken, rahim ağzı, endoservikal bölge yada vajen içine yerleşmiş lezyonlar ise mikroskop görünümlü özel bir büyüteç (kolposkop) yardımı ile görülebilir. Bu lezyonlar tipik görünümleri ile teşhis edilebilir. Ancak lezyon atipik bir görünümde ise (örneğin lezyon üzerinde yara, kanama, koyulaşma) biyopsi yapmak gerekebilir. Çünkü bu lezyonlar kansere dönüşebilen (prekanseröz lezyonlar) yada kanseröz lezyonlar olabilir. Kondilomlar kendiliğinden gerileyebilirler. Bir diğer önemli nokta ise genital siğillerin sifiliz hastalığında görülen kondüloma lata adı verilen lezyonlarla karıştırılmamasıdır.

Genital siğil tedavisi Antalya (genital kondilom tedavisi) öncesi lezyonlar sayı, boyut ve yerleşimleri yönünden değerlendirilir. Anogenital siğillerde tedavi seçimi doktor ve hasta ile birlikte planlanır. Tedavide çeşitli krem, jel ve solüsyonların yanında cerrahi olarak siğilin çıkartılması (cerrahi eksizyon), kriyoterapi (lezyonu dondurmak) ve CO2 lazer eksizyonu uygulamaları bulunmaktadır. Gebelikte ise bu tedavilerin çoğu yapılmamaktadır. Tüm bu tedavilere rağmen siğillerin tedavi sonrası tekrarlama oranları oldukça yüksektir. Bağışıkık sistemi zayıf hastalarda ise tedavi oldukça zor olabilmektedir.

Herşeyden önce hastalıktan korunmak çok önemlidir. Genital siğil ve rahim ağzı kanserine karşı yakın zamanda geliştirilmiş FDA onaylı aşı bulunmaktadır. Genital siğil aşısı ya da rahim ağzı kanseri aşısı genital kondilom ve rahim ağzı kanserine yol açan HPV tip 6, 11, 16 ve 18 için koruyucu olabilmektedir.

Popüler Yayınlar